Smanjuje se ozonska rupa iznad Antarktika

Ozonska rupa iznad Antarktika nakon više decenija je počela da se smanjuje, pokazujući prve znake oporavka.
Naučnici su potvrdili da se ozonska rupa smanjila za približno četiri miliona kvadratnih kilometara u odnosu na merenja iz 2000. godine. 
 
Oštećenje ozona iznad Antarktika prvi put je primećeno 1980. godine i tada su naučnici upozorili na dramatično razređivanje ozona u stratosferi. Ozon je važan jer blokikra štetno ultraljubičasto zračenje, zbog čega se povećavaju šanse za dobijanje raka kože, ali smanjivanje ozona štetno utiče i na životinje i biljke. 
 
Američka naučnica Suzan Solomon je 1986. godine otkrila da ozon uništavaju hemikalije koje sadrže hlor i brom, a već naredne godine usvojen je Montrealski protokol, kojim je smanjena proizvodnja freona. Nakon 36 godina od otkrivanja problema sa ozonskim omotačem, borba za zaštitu životne sredine počela je da daje rezultate.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija