Kad naše telo umre, um će živeti u računaru?

Majkl Gracijano, naučnik i profesor neuronauke na Univerzitetu Prinston smatra da će u budućnosti smrt predstavljati kraj samo za naše telo, ali ne i um.
Nakon smrti, naš um, sećanja i ličnost, ista svest biće preneta u digitalni oblik i nastaviće da živi, tvrdi ovaj naučnik. Gracijano je u članku za sajt "Atlantic" objasnio zbog čega će to biti moguće, kao i kakve posledice će imati digitalni život.
 
"Zamislite da skenirate mozak svoje bake dovoljno detaljno da možete napraviti njen mentalni duplikat. Kada ona umre, uključi se duplikat koji će nastaviti da živi u simuliranom univerzumum kao u video-igri. Mogli biste da razgovarate sa njom telefonom kao i ranije. Ova E-baka bi o sebi mislila kao o osobi koja je oduvek bila, sa istim sećanjima i ličnošću, istom svešću prenetom u drugi dom i sposobnom da zauvek prenosi svoju mudrost potomcima. Zašto stati sa bakom. I vi biste mogli da imate 'život posle smrti' u bilo kakvom simuliranom okruženju koje poželite. Ali i ako je takva tehnologija moguća i ako taj digitalni entitet misli o sebi kao o nastavku prethodnog sebe, da li će to zaista biti ista osoba?", napisao je on.
 
Gracijano je ipak rešio da se okrene praktičnijim problemima i da pokuša da utvrdi da li je moguće duplirati nečiju ličnost u kompjuterski program. "Ukratko, odgovor je da, ali ne uskoro", kaže on.
 
Da li će veštački um biti svestan?
 
Veštačka inteligencija se može napraviti imitiranjem jednostavnijih sistema, ali za ponovno stvaranje uma određene ličnosti neophodno je uzeti u obzir sve činjenice. Svaki mozak je priča za sebe.
 
"Pretpostavimo da imamo tehnologiju koja će simulirati nečiji mozak. Da li je on zaista svestan ili je to samo kompjuter koji imitira nečije ponašanje? Sve predložene naučne teorije kažu da ako simuliramo nečiji mozak na kompjuteru, simulacija će biti svesna koliko i ta osoba", kaže Gracijano.
 
"Kada budeš blizu smrti, mi ćemo skenirati tvoj um i pokrenuti simulaciju. Nešto se probudi sa istim sećanjima i ličnošću poput tvoje. Ono se nađe u svetu koji poznaje... Ono ne može da se razboli, ne stari, ne može da umre osim ako se operativni sistem ne pokvari. Nastavićete da budete u kontaktu sa porodicom i prijateljima, možda i da radite isti posao kao ranije. Ali, da li ste to zaista vi? Da li ste prevarili smrt ili samo zamenili sebe jezivom kopijom? Ne mogu da se pretvaram da imam definitivan odgovor na ovo filozofsko pitanje. Mnogi ljudi misle da ma koliko tačna bila simulacija, ona neće biti ti", naveo je profesor.
 
"Zamislite slovo Y. Vi ste rođeni na njegovom dnu i vaš životni tok ide duž linije ka gore. Kada skeniramo vaš mozak i stvorimo simulaciju doći će do grananja. Jedan krak će biti biološko biće, a drugi digitalno. Oba će imati vaše karakteristike i oba će misliti da ste vi. Psihološki gledano oba su podjednako živa. Da li su to jedna osoba ili dve, prava osoba i lažna? Sve to i ništa od toga, To je Y. Ono je postalo besmrtno, živi u digitalnom sopstvu kao što je živelo u biološkom", rekao je Gracijano.
 
"Zamislite život u kom je biološki život samo stadijum larve. Odrastate, učite, stičete znanja i veštine pomoću kojih možete doprineti beskrajnoj digitalnoj egzistenciji. Ostvarili bismo kvantni skok kada bi umesto slika i reči mogli da sačuvamo cele umove za buduće generacije. Mogućnosti su beskonačne", zaključuje on.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija