VIDEO: Stižu "pametne tetovaže" za razmenu informacija

Ne tako daleka budućnost donosi tetovaže koje će biti mnogo više od crteža i natpisa jer su naučnici razvili novu vrstu privremenih ukrasa za kožu visoke tehnologije, koji omogućavaju upotrebu pametnih telefona i aplikacija za slične uređaje.
Grupa doktoranada Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) i Majkrosoftovog istraživačkog centra (Microsoft Research) razvila je tetovaže nazvane DuoSkin. Nanose se manje-više kao i ostale privremene tetovaže, napravljene su od zlatnih listića (ponekad i LED lampica), a izgledaju više kao nakit nego kao tetovaže.
 
Naučnici su naveli da se mogu upotrebljavati za upravljanje uređajima kao što su pametni telefoni, u radu sa aplikacijama, pri slanju podataka na druge uređaje, za komunikaciju, a mogu se koristiti i umesto ekrana.
 
DuoSkin se može koristiti i za prikazivanje informacija, ali i za razmenu osećanja pomoću aplikacije za parove nazvane Couple Harmony. Naučnici su osmislili ukupno tri različite vrste među kojima je i tetovaža koja menja boju u zavisnosti od telesne temperature.
 
Ipak, očekuje se da u upotrebi, kada za to bude došlo vreme, mnogo više bude tetovaža sa NFC tehnologijom koja omogućava razmenu informacija dodirom ikonice pametnog telefona na tetovaži.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija