Fizičar objasnio zašto se nikad nećemo sresti sa vanzemaljcima

Ugledni britanski fizičar Brajan Koks smatra da ljudi nikada neće sresti vanzemaljce jer su se oni već uništili prevelikim tehnološkim napretkom i ocenjuje da isto to čeka i našu civilizaciju.

Koks veruje da je stopa napretka u nauci u bilo kojoj civilizaciji izvan Zemlje, verovatno, dovela do njenog samouništenja.

Ovu teoriju prvi put je 1950. godine izneo fizičar Enriko Fermi, koji je učestvovao u konstruisanju prvog atomskog reaktora.

Njegovo pitanje, poznato kao "Fermijev paradoks", glasi: "Ako bilo koji oblik života s raketnom tehnologijom može da kolonizuje galaksiju za nekoliko miliona godina, zašto još nemamo dokaze o tome?"

Ako je Mlečni put star deset milijardi godina, vanzemaljci su do sada već morali da budu uočeni, naveo je Fermi i tako pokrenuo raspravu koja stalno zaokuplja naučnike.

Koks smatra da je rešenje "Fermijevog paradoksa" sledeće: "Nije moguć opstanak sveta koji ima moć samouništenja". On veruje da je bilo koja vanzemaljska civilizacija osuđena na propast ubrzo nakon što se razvije.

Britanski fizičar pojašnjava da napredak u nauci i tehnologiji vrlo brzo nadmašuje razvoj institucija koje bi trebalo da ih drže pod kontrolom, što dovodi do samouništenja takve civilizacije.

"Moguće je da rast nauke i tehnologije neizbežno nadmašuje razvoj političke stručnosti, što vodi u propast. Možda se i sami približavamo tome", upozorava Koks, a prenose naučni portali. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija