Osnovana prva svemirska država - Asgardia

Naučnici su osnovali prvu svemirsku naciju, a svako ko poželi može postati njen pripadnik.

Nova svemirska nacija Asgardija nada se da će spasiti ljudsku rasu. Najpre će raditi na tome da je zaštiti od ratova u svemiru, a onda i od opasnosti koje vrebaju iz atmosfere, poput meteora i asteroida.

Oni koji stoje iza projekta Asgardija nadaju se da će stvaranjem nacije učiniti prvi korak u novoj svemirskoj eri. Asgardija će prvi satelit poslati u svemir naredne godine, a nakon toga nada se "otvorenom pristupu svemiru u komercijalne i naučne svrhe, kao i svim ljudima svih država na svetu".

Naučnici iza ovog plana osnovali su naciju u Parizu i nazvali je po gradu na nebu kojim vlada Odin u nordijskoj mitologiji. Predvodnik nove nacije je Igor Ašurbejli koji je na čelu Međunarodnog istraživačkog centra za aeronautiku u Beču i kancelar Komiteta za kosmologiju u UNESCO.

Svemirska Nacija je nastala u saradnji sa "svetski renomiranim naučnicima, inženjerima, preduzetnicima i pravnim stručnjacima", a njeni osnivači se nadaju da će postati priznata država.

"Asgardija je nezavisna nacija i budući član Ujedinjenih nacija sa svim što uz to ide. Suština Asgardije je mir u svemiru i sprečavanje da se konflikti sa Zemlje prenose u kosmos. Asgardija je takođe jedinstvena i iz filozofskog aspekta – služi celom čovečanstvu. Svaki čovek na svetu može postati građanin Asgardije", stoji na sajtu te države, na kom je i formular za pristupanje u članstvo", poručio je Ašurbejli.

Novi projekat, između ostalog, ima za cilj da potpuno promeni ideju nacionalne države i stvori novi okvir za delovanje i vlasničke odnose u svemiru. 

  • Mile

    15.10.2016 18:40
    Odmah Vučka za premijera!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).