Komitet SAD podržao genetsku modifikaciju

Izmena gena bi mogla da bude dozvoljena uskoro, ali pod vrlo specifičnim okolnostima.
Kako piše "Popular Science", od kad je CRISPR - jeftina i laka tehnologija za izmenu gena, stupila na scenu, naučnici se bave jednim od najvećih etičkih pitanja – mogućnošću promene gena ljudskih embriona uz potencijalno menjanje DNK sledećih generacija. 
 
Pitanje treba li da se dozvoli tako dramatična i trajnu promena javila se kada je postalo jasno da CRISPR tehnika znatno oklakšava vršenje izmena na genima. Ove diskusije dostigle su svoju kulminaciju za vreme Samita za izmenu gena u Vašingtonu u decembru 2015. godine. 
 
Na tom višednevnom mitingu, lideri Amerike, Engleske i Kine raspravljali su o načinu upotrebe CRISPR tehnologije. Zaključak je bio da bi genetska izmena somatskih ćelija (gde izmene ne utiču na reprodukciju jedinki i samim tim ne mogu da se prenesu na buduće generacije) trebalo da bude dozvoljena. 
 
Najskoriji izveštaj se ne razlikuje mnogo od onog iz 2015. Američki naučni savetodavni komitet podržava izmenu ljudskih embriona, ali u veoma specifičnim uslovima. Naime, potrebno je sprovesti obimna dodatna istraživanja da bi genetičari i lekari stekli jasnu sliku o rizicima povezanim sa CRISPR metodom. Jednom kada do toga dođe, izmene bi trebalo da se vrše samo sa ciljem lečenja pojedinih bolesti ili invaliditeta, i to samo ako ne postoje druge opcije. 
 
Naučnici će takođe morati da reše problem izmene pogrešnog dela genoma. 
 
Velika je verovatnoća da čak ni u budućnosti regulatorna tela Amerike neće dozvoliti upotrebu CISPR-a ni u kom slučaju, osim za tretiranje retkih bolesti i invaliditeta, tako da primere "dizajniranih beba" svakako nećemo videti u skorije vreme.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija