Svet ubrzano gradi nuklearke, u Srbiji zakonom zabranjeno

Bezbednost nuklearnih objekata se stalno preispituje.
Nedavna eksplozija u jednoj od francuskih nuklearki i radijacija veća nego u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima pokreću polemiku o mogućim posledicama. Ipak, svet gradi mnogo više nuklearki nego što ih zatvara. U toku je izgradnja čak 65 reaktora.
 
Nuklearke su projektovane da izdrže zemljotres, udar aviona, teroristički napad i njihova bezbednost se proverava, takozvanim, stres testovima. Pojačava se sigurnost od nove tehnološke pretnje.
 
Od 440 nuklearki u svetu, 185 reaktora je na teritoriji Evrope. Posle nuklearne katastrofe u Fukušimi, Nemačka je od 17 nuklearki već zatvorila osam, u Italiji dve, a Austrija novi reaktor nije ni pustila u rad. I radioaktivni otpad je pretnja.
 
"Radioaktivni otpad je deo nuklearne tehnologije. To je veoma važna stvar i od svakog dolara proizvedene struje iz nuklearki odvaja se jedan deo za obradu i odlaganje radioaktivnih materijala. Sve nuklearno energetske zemlje imaju svoj program i one na tome vrlo intenzivno rade. Taj radioaktivni otpad i te kako može dobro da se smesti, odloži, da ne smeta budućim generacijama", kaže Ilija Plećaš, predsednik Nadzornog odbora JP "Nuklearni objekti Srbije".
 
Mnoge zemlje se ne odriču nuklearki jer su stabilan izvor struje. Naš vrhunski stručnjak doktor Mesarović kaže da moć nuklearne energije najbolje opisuje njegov privezak, koji čuva već pola veka u kome je samo jedna originalna peleta nukleanog goriva. A na privesku piše: "Sadržaj energije u ovom malom elementu je dovoljan da snabdeva godinu dana jedno domaćinstvo".
 
Najviše nuklearki gradi se u Aziji i to u Kini, a spremnih planova za nove reaktore ima i u Evropi, u Finskoj, Mađarskoj, Bugarskoj. U našoj zemlji gradnja nuklearki zabranjena je zakonom, prenosi RTS.
 
"Ja lično smatram da ga treba što pre ukinuti. Ne da bi Srbija gradila nuklearke jer to nema šanse, to je jako skupo u ovom trenutku. Ali jednostavno da bi se obučavao kadar mi nemamo više naučno stručnog kadra iz oblasti nuklearnih tehnologija", ističe Plećaš.
 
Stručnjaci iz te oblasti su nam neophodni, ne samo zbog činjenice da je Srbija samo na 50 do 400 kilometara udaljena od nuklearnih centrala već i zbog odlaganja radioaktivnog otpada i kontrole radioaktivnog zračenja.
  • Nervirach

    19.02.2017 11:09
    Ko ce dati srbinu nuklearku u ruke, jeste li normalni? Pa Homer je intelektualac za ovdasnji mentalni sklop.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija