VIDEO: Prvi realistični robot-leopard na ulicama Londona

Vizionar Džon Nolan i njegov tim napravili su prvog hiperrealističnog leoparda na svetu u cilju podizanja svesti o ugroženosti staništa stvarnih leoparda koji sve više moraju koegzistirati s ljudima.

Ogromna robot životinja, nazvana Lili, visoka je 1,3 metara, teška 15 kg i ima više od 40 pokretnih delova od kojih je većina fokusirana na detaljan izraz lica i krik.

Ogromni leopard bio je izložen na londonskom Trafalgar Square jer, ističe Nolan, ove životinje, u mestima poput Mumbaija, lutaju ulicama jer je 90 odsto njihovih prirodnih staništa propalo.

"Zbog gubitka staništa leopardi nemaju drugog izbora nego da počnu da dele teritoriju s ljudima, a to životinje stavlja u sve veći rizik", rekao je Nolan.

Lili je deo kampanje National Geographica.

Nolan kaže da 16 motora kontroliše pokrete glave i čine leoparda izuzetno okretnim. "Toliko je okretan da može izazvati istu količinu štete kao i pravi leopard", rekao je Nolan u polušali.

Zbog gubitka staništa i stalnog opadanja populacije, leopardi su svrstani u skoro ugrožene vrste.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).