Izumitelj litijum-jonskih baterija došao do novog otkrića - staklenih baterija

Izumitelj litijum-jonskih baterija, 94-godišnji Džon Gudenaf došao je do novog važnog otkrića - staklenih baterija koje mogu znatno poboljšati problem skladištenja električne energije.
Novi Gudenafov izum privukao je pažnju giganata u tehnološkom sektoru, prenosi danas Blumberg. Erik Šmit, direktor Alfabeta (Aplphabet) u okviru kojeg je Gugl (Google), naveo je na Tviteru da je Gudenaf razvio prve baterijske ćelije koje su potpuno u čvrstom stanju.
 
Gudenaf tvrdi da staklene baterije imaju tri puta veću energetsku gustinu od litijum-jonskih. Nova i moćnija generacija baterija se može napraviti samo od stakla, navodi se u tekstu Gudenafa i njegovog tima. One mogu skladištiti i prenositi energiju na temperaturama nižim nego litijum-jonske baterije, a mogu se napraviti od natrijuma kojeg na Zemlji ima u izobilju, navodi Blumberg.
 
Gudenaf i njegov tim su naveli da su "bezbedne i jeftine potpuno čvrste ćelije, s velikim kapacitetima koje imaju s obzirom na veliku energetsku gustinu i s dugačkim životnim ciklusima pogodne za napajanje električnih vozila ili za skladištenje električne struje iz energije vetra ili Sunca".
 
Istraživači rade na nekoliko patenata i traže partnere među proizvođačima barterija, mada stručnjaci kažu da je dug put od laboratorije do fabrike. Za Gudenafove litijum-jonske baterije je bilo potrebno 11 godina za početak komercijalnog korišćenja 1991. godine.
 
- Verujemo da naše otrkiće rešava mnoge probleme inherentne današnjim baterijama - naveo je Gudenaf u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija