Lista svake moguće dark web stranice na svetu

Jedan od najvećih mitova o dark webu jeste da skrivene servise – web sajtove kojima se pristupa putem Tor mreže u najvećem broju slučajeva nije moguće pronaći, piše Motherboard.
Lista svake moguće dark web stranice na svetu
Foto: Pixabay

Istraživač Met Traut nedavno je sastavio listu svih mogućih kombinacija slovnih znakova i cifara od kojih bi mogle da se sastoje .onion, odnosno dark web adrese.

.onion je specijalan internet domen koji pruža anonimni skriveni servis kojem je moguće pristupiti preko Tor mreže. Takve adrese nisu stvarna DNS (Domain name system) imena, ali veb pregledači mogu putem odgovarajućeg proksi servera da pristupe .onion adresama slanjem zahteva kroz mreže Tor servera.

Svrha upotrebe ovakvog sistema je otežano praćenje pružaoca informacija, kao i osobe koja pristupa toj informaciji.

Trautova lista sadrži ukupno 1.208.925.819.614.629.174.706.176 web adresa – kako postojećih, tako i onih koje još nisu rezervisane.

Istraživač ističe da korisnici ne bi trebalo da shvataju ovu listu suviše ozbiljno, s obrzirom na to da mu je za njeno stvaranje bilo potrebno jedno popodne.

"Sastavljanje liste .onion servisa donekle je besmisleno jer je većina njih dostupna 12 sati dnevno tokom nedelju dana, a onda jednostavno nestanu", rekao je. "Jednostavno sam želeo da dokažem da, iako je lista enormna, skrivene servise ipak jeste moguće otkriti", zaključio je.

Listu možete videti OVDE.

  • eh

    22.05.2017 12:22
    A ja i dalje ostajem bez informacije iz vase prethodne vesti na temu dark weba, gde to da odem gde se moze dobiti lazni pasos neke uredjene zemlje, ne pitam sta kosta, u medjuvremenu sam jos para skupila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija