Električni automobili osvajaju svet, u upotrebi oko dva miliona

Broj električnih automobila na putevima širom sveta uzleteo je na dva miliona u prošloj godini, i to samo pet godina otkako je prvi sišao sa proizvodne linije, pokazuju poslednji podaci Međunarodne agencije za energetiku.
Električni automobili osvajaju svet, u upotrebi oko dva miliona
Foto: Pixabay
Broj električnih automobila i vozila na jonsko-litijumske baterije na svetskim putevima porastao je za 60 odsto u odnosu na 2015. godinu, navedeno je u izveštaju IEA – "Globalne perspektive električnih vozila za 2017".
 
Međutim, uprkos ubrzanom rastu, električna vozila i dalje čine tek 0,2 odsto ukupnih lakih vozila u svetu, izvestila je njujorška agencija "Blumberg".
 
"Kina je najveće tržište električnih automobila jer se u njoj proda više od 40 odsto od ukupno prodatih električnih vozila u svetu i dva puta više od broja koji se proda u SAD", stoji u izveštaju IEA.
 
"Nesporno je da je na aktuelni uspon tržišta električnih automobila uticala politika zaštite životne sredine", dodaje se u izveštaju.
 
Program "Inicijativa za električna vozila", koji je podržalo deset vlada, među kojima su Kina, Francuska, Nemačka, Velika Britanija i SAD, predstavljen je pre nekoliko dana u Njujorku, a ima za cilj da do 2030. godine električni automobili, autobusi i kamioni imaju tržišni udeo od 30 odsto, predviđanja su Međunarodne agencije za energetiku.
 
Indija, koja nije deo ove grupe, saopštila je prošlog meseca da će do kraja naredne decenije prodavati samo električna vozila, kako bi se izborila sa problemom prekomernog zagađenja vazduha.
 
Kako bi se ograničio rast globalne temperature na ispod dva stepena Celzijusa, što je dogovoreno Pariskim sporazumom za borbu protiv klimatskih promena, svetu je potrebno 600 miliona električnih vozila do 2040. godine, procene su Međunarodne agencije za energetiku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija