Nakon 15 godina letelica Kasini u petak "umire" nad Saturnom

Nakon što je trinaest godina provela kružeći oko Saturna i njegovih brojnih meseca, NASA-ina svemirska letelica Kasini će doživeti svoj kraj u petak.
Kasini će u petak ući u Saturnovu atmosferu, gde će se istopiti i raspasti. Smrtonosni pad će ujedno označiti i kraj misije ove letelice, zahvaljujući kojoj smo naučili više o Saturnu i njegovim satelitima nego što se u početku smatralo mogućim.
 
Poslednju fazu je dugo planirao tim koji vodi misiju letelice, a cilj je da se zaštiti Saturnov sistem. Dva njegova meseca, Encelad i Titan, mogli bi da imaju uslove za život. Uništenjem letelice Kasini će se osigurati da ona nikad ne dođe do meseca i kontaminira ih mikrobima koje je "pokupila" na putu od Zemlje.
 
U aprilu je NASA izvršila manevar kojim se Kasini našla u finalnoj fazi svog putovanja nazvanoj "Grand Finale". Ta putanja vodi letelicu između Saturna i njegovih poznatih prstenova, odnosno, bliže planeti nego ikad pre. Tokom orbita duhih sedam dana, sonda je skupljala neke od najvažnijih podataka. Međutim, gravitacija Saturna će na kraju učiniti svoje nakon što letelica završi svoj 22. krug u finalnoj fazi.
 
Kada Kasini uđe u atmosferu Saturna, raspašće se za svega pet do šest minuta. Tokom pada će instrumenti moći iz blizine da obave merenja, koja će biti poslata na Zemlju. Svi ti podaci će verovatno zaokupiti pažnju naučnika duže vreme, možda i godinama.
 
Uništenje letelice se planira već gotovo deset godina, lansirana je 1997. godine i postala je prva sonda namenjena kruženju oko Saturnovog sistema i detaljnom proučavanju. Do planete je stigla 2004. godine i ispustila je sondu koja je sletela na Titan, a nakon toga je počelo mapiranje Saturnovih prstenova i meseca, kao i izvršavanje ostalih naučnih zadataka. 
 
Nakon četiri godine je završena primarna misija, ali je letelica i dalje bila optpuno funkcionalna. Naučnici su pronalazili načine da produže njeno vreme istraživanja Saturna, ali da pri tome ne ugroze mesece. 
 
Međutim, misiji je morao doći kraj zbog ograničene količine goriva, jer bi tim ostao bez mogućnosti manevrisanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija