VIDEO: Počela velika trka vozila na solarni pogon kroz Australiju

Trka Svetski solarni izazov (World Solar Challenge) u kojoj se 42 automobila na solarni pogon trka preko 3.000 kilometara kroz pustinjske delove Australije, počela je danas u Darvinu.
Očekuje se da će trka od Darvina, na severu Australije, do Adelejda, na jugu, za većinu vozila trajati oko nedelju dana, uz brzine od 90 do 100 kilometara na sat, pri čemu će jedino napajanje imati od Sunca, piše Glas Amerike. 
 
Učesnicima je dozvoljeno da voze svakodnevno od 8 do 17 časova, a noć provode tamo gde zaustave vozilo.
 
Rekord trenutno drži japanski univerzitet Tokai, koji je 2009. trku završio za 29 sati i 49 minuta.
 
U testovima pred ovogodišnju trku najbolji rezultat postigao je belgijski tim, ali se i tim Nuon sa holandskog univerziteta Delft, vladajući šampioni, ne odriču titule.
 
Trka se održava na svake dve godine a u ovom izdanju će učestvovati timovi iz preko 40 zemalja. Prvi put je održana pre 30 godina.
 
Svetski solarni izazov postao je globalna demonstracija inovacija na polju korišćenja solarne energije i učesnici prikazuju izume koji bi jednog dana mogli da postanu ključni za komercijalnu proizvodnju vozila na solarni pogon.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija