U Srbiji će biti izgrađen jedan od centara CERN-a

Najveći centar za nuklearna istraživanja u svetu - CERN trebalo bi da dobije novi akcelerator na čijoj će izgradnji raditi i 50 najboljih mladih naučnika Srbije, u specijalnom, za ovu priliku izgrađenom, obrazovno-inovacionom centru "Verokio", piše Sputnjik.
U Srbiji će biti izgrađen jedan od centara CERN-a
Foto: Pixabay
U Zemunu, u kampusu Instituta za fiziku, u Srbiji će biti izgrađen jedan od centara CERN-a, Evropske organizacije za nuklearna istraživanja, u kojoj više od 15 hiljada najvećih svetskih stručnjaka otkriva tajne univerzuma. 
 
"Veliki hadronski sudarač", postojeći akcelerator CERN-a, smešten pod zemljom ispod teritorije Francuske i Švajcarske, našao je odgovore na najveća pitanja moderne nauke, ali može da radi još najviše tri godine. Da bi na vreme bio izgrađen novi, potrebne su nove tehnologije, na kojima će raditi i naši naučnici.
 
Na projektima CERN-a već radi 30 naučnika iz naše zemlje. To su stručnjaci Instituta "Vinča", Fizičkog fakulteta, novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta, a najviše ih je sa Instituta za fiziku, koji će biti centar mesta na kome će naši naučnici dati doprinos izgradnji novog uređaja za ubrzavanje čestica.
 
Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović za Sputnjik kaže da je reč o revolucionarnom projektu, čije finansiranje sa oko pet miliona evra obezbeđuje Vlada Srbije. "Projekat 'Verokio' se sufinansira iz kredita Evropske investicione banke, a ostatak obezbeđuju međunarodni partneri", kaže Popović. On dodaje da će milion evra u projekat uložiti i sam Institut za fiziku, jer će se "Verokio" nalaziti pod njegovim krovom. 
 
"Novac će biti utrošen na izgradnju objekata Centra površine tri hiljade kvadrata i objekta postrojenja za izradu prototipova, a opremićemo i specijalne kabinete", kaže ministar.
 
"Cilj projekta je da zajedno sa strateškim partnerima Instituta za fiziku, a to su vodeći svetski centri, kao što su CERN ili INFN, mreža nacionalnih instituta Italije i DESI, najveće naučno postrojenje Nemačke, u saradnji sa našom Istraživačkom stanicom Petnica, povežu postojeće ekspertize na polju super-računarstva. Reč je o modeliranju kompleksnih sistema, prikupljanju, vizualizaciji i analizi velikih skupova podataka, razvoju i primena novih neinvazivnih sistema. Sve te ekspertize treba da se fokusiraju na rešavanje konkretnih problema vezanih za razvoj novih generacija akceleratora i detektora", objašnjava Popović.
 
Ministar dodaje da je početak radova planiran u sledećoj godini, čim bude završen posao oko potrebne dokumentacije. On ističe da će kroz projekat "Verokio" Institut za fiziku još jače i stručnije sarađivati sa svojim strateškim partnerima, vodećim svetskim naučnim centrima, a pre svega sa Institutom CERN.
 
Srbija trenutno ima status pridruženog člana CERN-a, što joj omogućava da koristi sva prava kao i stalne članice. U našu zemlju za desetak dana stižu predstavnici CERN-a koji će o projektu "Verokio" razgovarati sa premijerkom Anom Brnabić, jer Centar je jedan od sedam prioritetnih projekata Srbije u oblasti nauke i tehnološkog razvoja, navodi Sputnjik.
  • pajo patak

    17.11.2017 16:10
    a gde je ?
    a gde je onaj koji stalno piše da ćemo uskoro imati puteve bolje od Nemačke ?
  • Dule

    17.11.2017 15:52
    Lepa vest, nadam se da ce se nasi udostojiti i u druge evropske agencije da se uclane, CERN zahvaljujuci clanstvu nudi nasim studentima prakse i istrazivacke projekte tamo, bilo bi lepo da ih bude i ovde.
  • kiki

    17.11.2017 15:33
    Znaci zbog ove budalastine ce 8000 do 12000 istrazivaca ostati bez finansiranja, zbog sacice od 50-tak ljudi predvodjene Perom Adzicem zbog mafijaskog CERN-a. To Srbiji uopste ne treba, a pogotovo ne u pogledu dualnog obrazovanja, primene itd. Ako su nesto hteli u vezi sa nuklearni istrazivanjima .... sto se nisu ukljucili u nuklearnu fuziju i u ITER? Sve je to BG ujdurma.

    E, i jos jedno pitanje. Novi ciklus projekata ne pocinje (ne vidi se ni naznaka i pored baljezgarija Ministarstva), a ovaj se ne zavrsava. Pitanje je: STA SE DESILO SA OKO 240 000 000 EUR, namenjenih tekucem ciklusu koji je trebao da se zavrsi pre 2 godine? STA JE SA PROPALIM TENDERIMA KOJE JE VODIO JUP, U KOME SU PROSECNE PLATE BILE OKO 100 000 DIN? STA JE SA SPROVEDENIM TENDERIMA I NEISPORUCENOM OPREMOM?

    Na ta pitanja nema odgovora .... ali 240 000 000 EUR je u pitanju!!!!!!!!!!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).