Naučnici: Zemlja sve zagađenija veštačkim svetlom

Planeta Zemlja sve je više izložena veštačkom svetlu, a taj fenomen pojačan je upotrebom nove tehnologije kao što su su LED svetiljke, naveli su istraživači u analizi o rastućem "svetlosnom zagadjenju" koje može da ugrozi zdravlje ljudi, životinja i biljaka.
Naučnici: Zemlja sve zagađenija veštačkim svetlom
Foto: Pixabay
Osvetljenje planete povećano je u kvantitetu i intezitetu za oko dva odsto godišnje od 2012. do 2016. godine, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu "Science Advances".
 
Veštačko osvetljenje prisutno je svuda u svetu a u nekim područjima koja su ranije imala manje svetla sada se beleži veliki skok u osvetljenju, navodi se u studiji koja je prva takve vrste i bavi se efektima osvetljenja LED svetiljkama koje troše manje struje od običnih sijalica.
 
Stručnjaci su naveli da su LED sijalice koje proizvode istu kolličinu svetlosti ali s manje struje dovele do smanjenja troškova gradova za uličnu rasvetu, ali je to uticalo s druge strane sa više osvetljenja.
 
Naučnici su upozorili da svetlost tokom noći može da poremeti biološki sat, odnosno san kod ljudi, čime se povećava opasnost od depresije, dijabetesa ili raka. Osvetljenje takođe može da ugrozi biljni i životinjski svet, a kod biljaka može da spreči mirovanje koje je neophodno da se prevaziđe zima i ponovi cvetanje u proleće.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).