Veštačka inteligencija kao terapeut deli savete preko Facebook Messengera

Robot koji "radi" kao mentalni terapeut Woebot ima dva miliona konverzacija nedeljno preko Faceook Messengera.
Veštačka inteligencija kao terapeut deli savete preko Facebook Messengera
Foto: Pixabay
Reč je o chatbotu koji odgovara na pitanja, savetuje i razgovara s osobom koja mu se javi.
 
Woebot beleži povećanje broja osoba s kojima komunicira o njihovim problemima. Osnivačica dr Alison Darsi rekla je kako veštačka inteligencija (AI) pomaže ljudima da govore o emocijama. Ovaj robot praktično menja živog terapeuta.
 
"Vrednost Woebota je što se možete rešiti stvari koje vas tište, a da ne brinete šta druga osoba misli i nemate strah od osude. Želeli smo da napravimo emotivnu povezanost", rekla je Darsi.
 
Woebot je počeo da "radi" u junu ove godine. Dizajniran je da oponaša ljudsku konverzaciju i primarno da daje savete, nudi suosećanje i pomaže u podizanju samopouzdanja korisnika. Dostupan je korisnicima putem Facebook Messengera, uz besplatan period od dve sedmice. Nakon toga, konverzacija se naplaćuje.
 
"On radi dobar posao za ljude koji su pod stresom", dodala je Darsi.
 
Woebot se ponaša kao lični terapeut i pomaže ljudima da se nose s mentalnim izazovima, među kojima su depresija i anksioznost. Putem Messengera, Woebot koristi veštačku inteligenciju da stvori prirodnu i personalizovanu komunikaciju sličnu ljudskoj.
 
Koristi pitanja poput "Kakva je tvoja energija danas?" ili "Kako se osećaš?", čime ohrabruje korisnike da otvoreno govore o emocijama.
 
Za razliku od lekara, chatbot je dostupan 0-24 sata dnevno na bilo kom mestu. 
 
Ipak, nisu svi oduševljeni ovim rešenjem. Asocijacija psihijatara SAD-a rekla je kako privatnost korisnika nije zaštićena.
 
S druge strane, testiranja su pokazala da Woebot uspešno pomaže u lečenju poremećaja raspoloženja, doprinosi smanjenju simptoma depresije i anksioznosti, a korisnici su rekli kako osećaju da chatbot ssaoseća s njima.
  • /

    06.12.2017 11:08
    /
    pa to testirajte ovde a ne one raketlice

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija