Naučnici sa Oksforda pronašli kost Svetog Nikole

Naučnici sa Univerziteta u Oksfordu smatraju da su pronašli kost Svetog Nikole.
Nakon analize uzorka i primenom radioaktivnog ugljenika, naučnici su došli do zaključka da kost potiče iz četvrtog veka, kada je Sveti Nikola umro (oko 343. godine).
 
"Za razliku od brojnih drugih ispitivanih relikvija za koje je utvrđeno da ne potiču iz tog doba, ovaj komadić kosti pokazuje da bi mogla biti reč o ostacima Svetog Nikole", navodi profesor Tom Higam. 
 
Prema legendi, ovaj hrišćanski svetitelj je bio poznat po plemenitosti. 
 
Sveti Nikola se u pravoslavnom kalendaru slavi 19. decembra i ubraja se među najčešće slave kod Srba.  
 
On je živeo u Miri (današnjem mestu Kale, u Turskoj), a većina njegovih ostataka čuva se od 1087. godine u Bazilici Svetog Nikole u Bariju. 
 
Deo karlične kosti koji su analizirali naučnici sa Univerziteta u Oksfordu, poseduje sveštenik iz Ilinoisa u SAD Denis O'Nil, navode naučni portali. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija