Tehnologija prepoznavanja lica naklonjenija belim muškarcima

Nova istraživanja su pokazala da je tačno ono što su stručnjaci ranije govorili ili barem sumnjali na to da je tehnologija prepoznavanja lica podložna predrasudama koje su sadržane u kreiranim podacima i algoritmima.
Istraživačica u MIT Media Lab-u Džoj Buolamvini, nedavno je formirala skup podataka u kojem je sadržano 1.270 lica među kojima i lica političara, a kriterijum je bio rangiranje rodne ravnopravnosti te je u ovom slučaju bilo više žena u kancelariji nego muškaraca. Buolamvini je tada testirala tačnost tri sistema za prepoznacanje lica, one koji su napravili Microsoft, IBM i Megvii iz Kine. 
 
Rezultati, objavljeni u "Njujork tajmsu" ukazivali su na netačnost prilikom identifikacije polova, a koja je nastala usled različite boje kože.
 
Greška u određivanju pola je u procentima najmanje napravljena kod muškaraca svetlijeg tena, svega jedan odsto, zatim kod svetlijih žena do sedam odsto, a najveće greške napravljene su kod osoba tamnijeg tena do 12 odsto kod muškaraca i 35 odsto kod žena. 
 
"Sve u svemu, vidljivo je da su bolje prepoznati muškarci od žena, a pogotovo oni svetlije kože. Takođe, poznato je i to da najveće greške ovakav sistem za prepoznavanje lica pravi prilikom skeniranja tamnijih žena", rekla je Buolamvini.
 
Ona je istakla da je teško odmah softvere za prepoznavanje lica označiti kao nepouzdane i netačne, međutim, da je potrebno više raditi na raznovrsnosti podataka, koji će podrazumevati prihvatanje raznolikosti među ljudima kako bi bili kreirani algoritmi koji će prepoznavati pojedince bez obzira na rasu ili neke druge razlike.
 
Dodala je i to da algoritmi nisu namerno pristrasni, ali da je potrebno da se to ograniči.
 
"S obzirom na to da je ovakva tehnologija perepoznavanja sve popularnija, pogotovo kada je reč o zdravstvenoj zaštiti i sprovođenju zakona. Zbog toga je neophodno da se ona unapredi kako bi bila omogućena analiza različitih demografskih i fenotipskih grupa", zaključila je Buolamvini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija