SAD možda privatizuju Međunarodnu svemirsku stanicu

Može li Međunarodna svemirska stanica (ISS) da postane privatna kompanija kao što želi Bela kuća, koja je saopštila da ne želi da još dugo finansira skupi program agencije NASA, piše Vašington post.
Cilj im je da se svemirska stanica koja se nalazi u niskoj Zemljinoj orbiti privatizuje. Ovom stanicom upravlja američka svemirska agencija, a razvijena je zajedno s ruskom svemirskom agencijom.
 
ISS služi međunarodnoj posadi, posebno u saradnji sa evropskom, japanskom i kanadskom svemirskom agencijom za razvoj naučnih istraživanja u svemiru.
 
Odluka o okončanju direktne federalne podrške ISS-u do 2025. godine ne znači da će sama stanica biti povučena iz orbite u tom trenutku. Moguće je da će ona nastaviti rad u sklopu nekog budućeg komercijalnog angažmana, piše u internom dokumentu NASA, prenosi list.
 
NASA će razvijati svoja međunarodna i komercijalna partnerstva sledećih sedam godina kako bi obezbedila stalno prisustvo i pristup ljudi u nisku Zemljinu orbitu, nastavlja se u tom dokumentu.
 
NASA je započela "outsourcing" nekih operacija, posebno letova dostave koje su do sada izvršavali SpaceX i Orbital ATK. Ta se tendencija pojačala tokom mandata Baraka Obame.
 
Izgleda da se radi o nedavnoj odluci, jer, kako podseća Vašington post, Sjedinjene Države su već potrošile oko 100 milijardi dolara za lansiranje i troškove funkcionisanja orbitalne stanice.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija