NASA traži da joj šaljete fotografije oblaka

Američka svemirska agencija NASA traži od ljubitelja neba iz celog sveta da dele s njom fotografije oblaka putem posebne aplikacije.
NASA traži da joj šaljete fotografije oblaka
Foto: Pixabay
Ovaj projekat u saradnji s građanima potreban je NASA-i za validaciju podataka sa šest instrumenata koji posmatraju Zemlju putem različitih satelita.
 
Instrumenti su deo projekta pod nazivom "Oblaci i svetlosni energetski sistem Zemlje" koji ima za cilj da poboljša razumevanje uloge oblaka u globalnim klimatskim promenama. 
 
Oblake je, međutim, ponekad veoma teško identifikovati s visine. Na primer, tanke oblake ciruse, najčešću vrstu visokih oblaka, teško je prepoznati u odnosu na sneg, kažu iz NASA-e. Zbog toga je sva satelitska posmatranja potrebno upoređivati sa zapažanjima sa Zemlje. 
 
Ukoliko želite da učestvujete u izazovu posmatranja oblaka, najlakši način jeste da skinete aplikaciju GLOBE Observer koja će vam korak po korak dati instrukcije kako da NASA-i pošaljete svoje fotografije oblaka. Ukoliko volite da posmatrate i analizirate promene na nebu, ova aplikacija će dodatno unaprediti vaše znanje iz astronomije.
 
Iz NASA-e kažu da su projekat posmatranja oblaka započeli sad jer će oblaci na proleće imati zanimljive aktivnosti. Promena godišnjih doba može biti olujna, a NASA želi dvostruko da proveri podatke jednog instrumenta kojeg je u svemir poslala u novembru prošle godine.
 
Svi koji žele da njihove fotografije dođu do NASA-e, imaju vremena do 15. aprila za slanje maksimalno deset fotografija svakog dana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija