VIDEO: Kineski satelit ide ka tamnoj strani Meseca

Kina je lansirala danas satelit koji će omogućiti komunikaciju između Zemlje i rovera sa dalje strane Meseca tokom misije koja će uslediti kasnije ove godine.
VIDEO: Kineski satelit ide ka tamnoj strani Meseca
Foto: Pixabay
Satelit "Queqiao" lansiran je u zoru iz centra Sičang, na jugozapadu zemlje, saopštila je kineska Nacionalna administracija za svemir. Satelit se odvojio od rakete nosača posle 25 minuta i raširio svoje solarne panele i antene za komunikaciju. Potom je krenuo ka svom odredištu.
 
Satelit će prenositi komunikaciju između kontrole misije na Zemlji i dalje strane Meseca, gde će kasnije ove godine biti poslat lunarni rover "Chang'e 4", koji je dobio ime po božanstvu iz kineske mitologije.
 
Dalja hemisfera Meseca, poznata i kao "tamna strana", nikada nije vidljiva sa Zemlje i nije istražena iako je snimljena 1959. godine.
 
"Chang'e 4" će biti poslat u basen Aitken na lunarnom južnom polu. To će biti drugi kineski istraživački aparat na Mesecu posle misije rovera "Jutu" 2013. godine.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija