VIDEO: Ovako izgleda Zemlja iz najnaprednijeg američkog satelita za vreme

Samo tri meseca nakon lansiranja u svemir najnapredniji satelit za vreme Američke nacionalna uprave za okeane i atmosferu (NOAA) pod nazivom GOES-17 poslao je svoje prve fotografije Zemlje koje su sada dostupne i javnosti.
VIDEO: Ovako izgleda Zemlja iz najnaprednijeg američkog satelita za vreme
Foto: Pixabay
Iako je satelit imao nekoliko problema s jednim od instrumenata, pogled na našu planetu koji je zabeležio 20. maja izgleda neverovatno. 
 
GOES-17 je poslat u Zemljinu orbitu kako bi radio zajedno s modelom GOES-16, još jednim satelitom za vreme koji je NOAA lansirala 2016. godine. Dva satelita, koji su deo takozvane GOES-R serije, mogu skenirati većinu zapadne hemisfere, od afričke obale sve do Novog Zelanda. 
 
Njihova zapažanja od skoro 36.000 kilometara iznad Zemlje ključna su za praćenje uragana, suša, požara, osvetljenja i magle. Pored toga, sateliti nam takođe pružaju zapanjujući pogled na našu planetu.
 
Međutim, satelit GOES-17 ima problema sa sistemom hlađenja koji pokušavaju da poprave stručnjaci iz NOAA-e i NASA-e. Ovaj satelit je još u fazi testiranja i neće biti u potpunosti operativan do kraja 2018. godine. Ukoliko stručnjaci ne uspeju da poprave sistem hlađenja, razmotriće alternativne koncepte i načine kako da maksimalno iskoriste sve mogućnosti satelita.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija