Prva zvanična trka dronova u Srbiji

Probnim trkama na sportskom terenu u naselju Brzi brod u Nišu otvoren je prvi "Medijana festival dronova".
Prva zvanična trka dronova u Srbiji
Foto: Pixabay
Oko 40 takmičara iz Niša, Beograda, Novog Sada, Pančeva i Bugarske večeras će pokazati umeće u noćnoj vožnji dronova između "kapija", dok će sutra biti organizovana zvanična trka i radionice na kojoj će zainteresovani moći puno toga da nauče o dronovima. 
 
Direktor trke dronova Miroslav Mitić kazao je za agenciju Beta će sutrašnje nadmetanje biti prva zvanična trka dronova u Srbiji. 
 
"Imali smo pre nekog vremena trku u Ivanovu, a pre toga na niškom Elektronsko fakultetu, ali bili su to promotivni letovi. Trka u Nišu je prijavljena za Svetsku rang listu i nosiće određeni broj bodova na toj listi", rekao je Mitić. 
 
On je kazao da će takmičari biti podeljeni u četvoročlane grupe i voziće po tri trke, a do finala će voditi najbolji rezultat u jednoj trci. 
 
Lazar Đorđević, takmičar iz Niša, rekao je da su mu dronovi hobi već nekoliko godina. 
 
"Nemam puno vremena da se njime bavim pošto radim kao programer, ali u slobodno vreme sklapam dronove za trke i za snimanje. Za pobedu u trci potrebno je dosta vežbe i upornosti. Biću srećan ako provozam sve krugove", kazao je Đorđević.
 
Među onima koji će ovog vikenda pokušati da svojim dronom stignu do cilja i pobedničkog postolja naći će se i desetogodišnji Luka Šehić, najmlađi takmičar na festivalu, i jedina žena među takmičarima, Natalija Klepić iz Beograda.   
 
Organizatori prvog "Medijana festivala dronova" su Viša tehnička škola, Gradska opština Medijana i firma "Area video solution".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija