Mask gradi podzemni brzi sistem električnih vozila u Čikagu

Kompanija koju je osnovao generalni direktor "Tesle" Ilon Mask "Boring Company" izabrana je da gradi brzi podzemni transportni sistem koji će za desetak minuta prevoziti putnike od centra Čikaga do Međunarodnog aerodroma O'Hare.
Svako pojedinačno električno vozilo u predviđenom sistemu tunela prevoziće osam do 16 ljudi i putovaće brzinom od 200 do 240 kilometara na čas, saopštila je kompanija na svom vebsajtu.
 
Kompanija je navela da će ona finansirati celokupan projekat i da planira da ubira prihode od karti i reklama. Nije data cena izgradnje, ni kada bi mogla da počne.
 
"Ni naš gradonačelnik ni Ilon Mask nisu strpljivi ljudi, tako da očekujemo da ćemo odmah početi pregovore o izgradnji, što je pre moguće, i realizovaćemo ovaj projekat u bliskoj budućnosti", rekao je zamenik gradonačelnika Robert Rivkin.
 
Kada je ove nedelje najavio projekat, portparol gradonačelnika Čikaga Adam Kolins je rekao da će prevoz od centra grada do aerodroma trajati oko 12 minuta. Sada je oko 40 minuta potrebno da se stigne do aerodroma čikaškim metroom. Alternativa, odnosno putovanje automobilom može da traje duplo duže.
 
Rivkin je rekao da se procenjuje da će karta koštati između 20 i 25 dolara, što je znatno niže od cene taksija za vožnju do aerodroma. Karta za metro sa O'Hare košta pet dolara.
 
Zvaničnici Čikaga već više od deset godina govore o brzom prevozu između aerodroma i centra grada, ali to se još nije realizovalo. Ostvarenje tog projekta i to bez opterećivanja poreskih obveznika, bio bi veliki podvig za Ram Emanuela, koji će se iduće godine kandidovati za treći mandat.
 
Mask je u maju rekao da je tunel izgrađen ispod predgrađa Los Anđelesa za testiranje transportnog sistema skoro gotov, i da će građani za nekoliko meseci imati prilike da ga besplatno isprobaju. On je takođe pominjao mogućnost tunela za brzi prevoz koji bi povezivao Vašington i Njujork.
 
Maskova glavna kompanija Tesla je prošle godine imala teškoće da ostvari godišnji profit prvi put u 15 godina od kada posluje. Mask je u utorak objavio da će Tesla otpustiti oko 3.600 zaposlenih da bi smanjio troškove. On je rekao da to iznosi oko devet odsto radne snage kompanije od 40.000 ljudi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).