Chrome će vas obaveštavati kada se učitavaju zahtevne stranice

Zahvaljujući rešenjima, kao što su AMP ili progresivne veb aplikacije, viđamo sve brže sajtove. Međutim, stranice sa zahtevnim sadržajem i dalje mogu da zadaju probleme browserima, a Google Chrome radi na potencijalnom rešenju ovog problema.
Chrome će vas obaveštavati kada se učitavaju zahtevne stranice
Foto: Pixabay
Nova Heavy Page Capping funkcija se pojavila u Chrome Canary verziji. Funkcija korisnicima omogućava da podese maksimalnu veličinu veb stranice koja se učitava. Ukoliko posećena stranica prevazilazi određenu veličinu (na primer 1MB), pojaviće se upozorenje u vrhu ekrana, zajedno sa opcijom da se pauzira njeno učitavanje. Međutim, potrebno je napomenuti da funkcija zahteva da veb stranica podržava "pause sub-resource request".
 
Pregledom podešavanja u Chrome Canary, otkriveno je da je planirano da funkcija stigne na PC, Mac, Linux, ChromeOS i Android. Za Android bi ova funkcija bila posebno pogodna, jer su mobilni podaci često skupi i ima manje resursa nego na fiksnom protoku. Ovo znači da bi kombinacija Heavy Page Cappinga i Chrome-ove izvorne funkcije uštede podataka bila odličan način da se uštedi još više protoka podataka.
 
Kako bi se nova funkcija isprobala, potrebno je preuzeti Google Chrome Canary, potom ukucati chrome://flags/#enable-heavy-page-capping u adress bar. Ovo će korisnika odvesti u odgovarajuća podešavanja i izbor između "default", "enabled", "enabled (low)" i "disabled" opcija. Ukoliko se opredelite za "low" opciju stranica će biti podešena na 1MB. Funkcija "enabled" pokreće upozorenje na 5MB.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija