Netaknuti delovi okeana brzo nestaju

Netaknuti delovi okeana brzo nestaju i samo 13 odsto može da se svrsta u područja istinske divljine, navodi se u australijskoj studiji.
Netaknuti delovi okeana brzo nestaju
Foto: Pixabay
U morsko-okeanskim oblastima, u kojima živi oko 40 odsto svjetskog stanovništva i koje zavisi od morskih resursa, gotovo da i nema devičanskih morskih područja.
 
"Zapanjeni smo činjenicom kako je malo sačuvane morske divljine", rekao je voditelj istraživanja Kendal Džons sa univerziteta u Kvinslendu.
 
On podseća da mora i okeani pokrivaju 70 odsto površine Zemlje, a da je zaštićeno svega sedam odsto svih okeana zajedno, i da su ljudi ti koji značajno utiču na taj veliki ekosistem.
 
Studija je prva sistemska analiza globalnih područja morske divljine, definisanih kao područja koja su "većinom pošteđena ljudskog delovanja", što je ključno za bioraznolikost.
 
"Područja iskonske divljine čuvari su vrlo bogate bio raznolikosti i endemskih vrsta i neka su od posljednjih utočišta na planeti za glavne predatore", kazao je Džons.
 
Takođe je upozorio i na razorne posledice izlovljavanja.
 
"Zbog klimatskog zagrevanja, čak i u onim područjima koja su nekada bila zaštićena zahvaljujući ledu koji je bio prisutan, tokom cele godine, sada se može ribariti", rekao je naučnik.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija