VIDEO: Apple predstavio nove telefone i novi pametni sat

Apple je sinoć predstavio dva nova telefona iPhone XS i iPhone XS Max.
XS je napravljen u tri verzije sa memorijom od 64, 256 i 512 GB, a cena se kreće od 999 dolara.
 
XS Max će se prodavati po ceni od 1.099 dolara. Oba su dostupna u zlatnoj boji, a XS Max je najveći iPhone ikad. 
 
Pre telefona predstavljen je Apple Watch 4 u novom Apple-ovom sedištu u Kupertinu.
 
Apple Watch S4
 
Prvo je predstavljen Apple Watch, inače najprodavaniji sat na svetu, a novom serijom mu je potpunosti promenjen izgled, opremili su ga novim, 30 odsto većim ekranom do ivica koji su sada zaobljene. Sat je tanji od prethodnika, ima novu početnu stranicu i znatno glasniji zvučnik. 
 
Zbog procesora S4 novi Apple Watch je oko dva puta brži od prethodne verzije, a ima i neke potpuno nove mogućnosti. Na primer, uz pomoć svojih senzora, Watch će sada moći da prepozna ako njegov korisnik padne. Tada će, ukoliko se vlasnik ne bude pomerao više od minut, automatski pozvati poziv u pomoć.
 
Dodatno, može da radi elektrokardiogram (EKG) zahvaljujući elektrodama ugrađenim u pozadini sata, ispod safirnog stakla. Iako je Apple Watch Series 4 tanji od svog prethodnika, baterija bi navodno trebalo da izdrži 18 sati. Dolazi u srebrnoj, metalik sivoj i sivoj boji kada je reč o aluminijskim modelima, a čelični će biti i u crnoj i zlatnoj boji. 
 
Cena će počinjati od 399 dolara, odnosno od 499 dolara za LTE model. Series 3 je smanjen na 279 dolara.
 
iPhone XS
 
Nakon Apple Watcha predstavljen je najnapredniji iPhone koji je ikada napravljen, iPhone XS. Dizajn je identičan iPhoneu X, osim što je dodata i zlatna boja. Sada je zaštićen od vode i prašine po standardu IP68.
 
iPhone XS radi na novom sistemskom čipu A12 Bionic, prvom na tržištu koji radi na 7-nanometarskom procesu i ima 6,9 milijardi tranzistora. Trebalo bi da donese do 50 odsto manji utrošak energije, uz jače performanse. Dodat je poboljšani "neural engine" pa A12 može izvesti pet biliona operacija u sekundi. Face ID tehnologija za biometrijsku sigurnost trebalo bi da bude još brža i bolja. 
 
iPhonea XS ima dvostruku 12-megapikselnu kameru, jednu širokougaonu i jednu telefoto. Obe imaju optičku stabilizaciju. Širokougaona ima otvor blende od f/1.8, a telefoto f/2.4, s 2X uvećanjem. Apple je unapredio softver kamere koji će automatski mnogo bolje prilagoditi parametre fotografisanja. Iz Apple tvrde da će fotografije izgledati kao da ih je profesionalni fotograf obradio. Prednja kamera ima 7-megapikselni senzor i može je snima portretno zamućenje.
 
iPhone XS će koštati 999 dolara, koliko je koštao i iPhone X nakon što je predstavljen. Baterija bi trebalo da traje do sat i po duže nego kod iPhonea X. 
 
iPhone XS Max
 
Osim standardnog, dolazi i veći iPhone XS Max, takođe s OLED ekranom, ali s dijagonalom od 6,5 inča (uprkos tome dimenzije kućišta su otprilike uporedive s iPhoneom 8 Plus). Rezolucija ovog ekrana je 2688 X 1242 piksela, što daje gustina prikaza od 458 piksela po inču. Oba ekrana imaju kontrast od 1.000.000 naprema 1.
 
iPhone XS i XS Max uz pomoć eSIM tehnologije imaju svojevrsni Dual SIM, nazvan "Dual SIM Dual Standby", što znači da je napokon moguće imati dva broja na jednom iPhoneu.
 
iPhone XR
 
iPhone XR je takođe predstavljen, koji otpozadi izlgeda kao iPhone 8, a spreda kao iPhone X. Ima staklenu poleđinu i aluminijski okvir i dolazi u šest boja - crnoj, beloj, plavoj, žutoj, crvenoj i boji korala. Zaštićen je od vode po standardu IP67 i ima LCD ekran koji Apple zove Liquid Retina. Nema 3D Touch, nego "Haptic touch", ima Face ID s istim sistemom kao u iPhoneu XS.
 
  • Nikola

    13.09.2018 07:57
    Irony
    Kod nas će prvi iphone imati prodavci, frizerke i radnici po pekarama itd. U Srbiji siguran znak da neko nema para u 90% slučajeva jeste da poseduje iphone. Naravno ne ovaj najnoviji ali jedno generaciju ispod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija