Rojters: Severna Koreja odgovorna za najveće sajber napade

Najveća severnokorejska obaveštajna agencija ima posebnu ćeliju "Jedinica 180" koja je verovatno odgovorna za neke od najsmelijih i najuspešnijih sajber napada, prenosi "Rojters" pozivajući se na osobe prebegle u Južnu Koreju, zvaničnike i stručnjake za bezbednost interneta.
Rojters: Severna Koreja odgovorna za najveće sajber napade
Foto: Pixabay
Severna Koreja okrivljena je prethodnih godina za niz onlajn napada, uglavnom na finansijske mreže u SAD, Južnoj Koreji i drugim zemljama.
 
Stručnjaci za sajber bezbednost tvrde da su pronašli tehničke dokaze koji bi mogli da povežu Severnu Koreju sa sajber napadom virusom "WonaCry" koji blokira pristup podacima sve dok se ne plati "otkup" kojim je zahvaćeno više od 300.000 kompjutera u 150 zemalja ranije ovog meseca.
 
Pjongjang je te optužbe nazvao "besmislenim".
 
Srž optužbi protiv Pjongjanga je njena povezanost sa hakerskom grupom "Lazarus" koji se povezuje sa prošlogodišnjim sajber napadom na centralnu banku u Bangladešu, kada je ukraden 81 milion dolara, i napadom na holivudski studio kompanije "Soni" 2014. godine.
 
Američka vlada optužila je Severnu Koreju za hakerski napad na "Soni", a pojedini američki zvaničnici rekli su da tužilaštvo gradi slučaj protiv Pjongjanga povodom krađe iz banke u Bangladešu.
 
Međutim, nisu pronađeni ubedljivi dokazi, a nisu podignute ni krivične optužbe. 
 
Severna Koreja je negirala odgovornost za napade na studio "Sonija" i banku.
 
Bivši profesor informatike Kim Heung-kvang, koji je prebegao u Južnu Koreju 2004. godine, a i dalje ima izvore u Severnoj Koreji, tvrdi da je sajber napade Pjongjanga, čiji je cilj podizanje novca, organizovala "Jedinica 180" koja je deo Generalnog izviđačkog biroa, najveće obaveštajne agencije Pjongjanga u inostranstvu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.