Afrikanac prvi put na čelu Svetske zdravstvene organizacije

Etiopljanin Tedros Adhanon Gebrejesus, bivši ministar zdravlja, izabran je danas za novog generalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije.

On je pobedio Britanca doktora Dejvida Nabara, u poslednjoj rundi glasanja.

Tedros Adhanon Gebrejesus (52),biće prvi šef ove UN zdravstvene agencije iz Afrike i prvi koji nije lekar po struci. Naslediće doktorku Margeret Čan iz Kine koja je bila na čelu SZO 10 godina. On će od nje preuzeti dužnost 1. jula.

Tedros je vodio u sve tri runde glasanja i u trećoj rundi je pobedio sa 133 glasa, dok je Nabar dobio 50 glasova. Treća kandidatkinja, Pakistanka doktora Sania Ništar, eliminisana je u prvoj rundi.

Direktor SZO može da određuje prioritete u medicini i tako utiče na zdravstvo sveta i milijarde ljudi, kao i da proglašava epidemije i druge svetske zdravstvene opasnosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet