Tajvan prva azijska zemlja koja priznaje istopolne brakove

Nakon meseci predviđanja, protesta i kampanja, Tajvan je juče ušao u istoriju kao prva zemlja u Aziji koja priznaje istopolne brakove.
Tajvan prva azijska zemlja koja priznaje istopolne brakove
Foto: Pixabay

Odbor sastavljen od 14 sudija odlučio je da je neustavno zabraniti istopolnim parovima da se venčaju.

Tajvanska vlada ima rok od dve godine za implementaciju odluke, a čak i ako to ne uspe u tom roku, istopolni brakovi će moći da se registruju.

Napori da se legalizuju gej brakovi u Tajvanu dobili su zamaha nakon što je prošlog maja za predsednika izabran Tsai Ing-wen koji otvoreno podržava bračnu jednakost.

Aktivista za ljudska prava Chi Chia-wei, kojem je vlada 2013. godine odbila zahtev da se venča sa svojim dugogodišnjim partnerom, povodom donošenja ove odluke izjavio je da je Tajvan postao sofisticirano društvo i da bi tamošnji bračni sistem i regulacije vremenom trebalo da evoluiraju.

  • Мунгос

    26.05.2017 09:32
    Када две жене склопе брак, ваљда једна мора да буде муж. Иначе нема смисла то називати „брак“, такође нема логике да се то региструје тамо где се региструју бракови. И није ми јасно зашто су ови моји коментари увредљиви.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet