Erdogan zabranio da se stadionu nazivaju arenama

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zabranio je da se stadioni nazivaju arenama, rekavši da je to naziv iz starog Rima za mesta na kojima su se ljudi borili na život i smrt.
"U našem jeziku ne postoji tako nešto. Protiv sam arena, znate što su tamo radili u prošlosti. Tamo su životinje drale ljude", kazao je, prenosi N1.
 
Reč stadion potiče iz starogrčkog i latinskog. I arena vodi poreklo od latinskog "harena" i upotrebi je nekoliko vekova, prema Oksfordovom rečniku engleskog, prenosi N1.
 
Erdogan je u govoru pred polaznicima visokih verskih škola kazao da je ministru sporta naredio da se stadioni više ne nazivaju arenama. Učinio je to na stadionu u Istanbulu koji nosi njegovo ime i domaći je teren fudbalskog kluba Kasimpasa.
 
U Turskoj ima nekoliko stadiona koji se nazivaju arenama, uključujući i slavnu Vodafon Arenu na kojoj igra Bešiktas i Turk Telekom Arenu gde je domaćin Galatasaraj.
  • Бошко Београд

    28.05.2017 17:01
    Данак у крви
    Г-дин Ердоган би требао променити своје име јер у његовим генима има славенске и/или грчке крви која води порекло од пореза у крви (devşirme) које је насилно убирало Османлијско Царство (као редовно опорезивање) од поробљених народа, отимајући од родитеља хришћанске дечаке старости 8-18 година и обучавајући их да буду муслиманска аристократија, верна освајачка турска војска, и лојална административна радна снага.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet