Do 2050. u svetskim vodama će biti više plastike nego ribe

Prema izveštaju Fondacije Elen Mekartur, u vodama širom sveta će do 2050. godine biti više plastičnog otpada nego riba.

Kako piše britanski Gardijan, proizvodnja plastike u svetu povećala se za deset puta od 1964. godine, dostigavši 311 miliona tona samo u 2014. godini. Stručnjaci predviđaju da će se proizvodnja plastike udvostručiti u narednih 20 godina i učetvorostručiti do 2050. godine.

Bez obzira na sve veću potražnju, samo pet odsto ukupne količine plastike se reciklira, 40 odsto završi na deponijama, dok trećina završi u okeanima. U izveštaju se navodi da svakog minuta najmanje osam tona plastike završi u okeanu.

Odbačena plastika se samo delimično razgrađuje, naročito u toplijim vodama, čime se ujedno oslobađaju otrovne hemikalije. One prolaze kroz digestivni trakt riba koje kasnije love i jedu ljudi.
 

  • čovečanstvo

    28.05.2017 22:24
    kompletni idioti. mi smo kao svi zli vanzemaljci kojih se plašimo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet