Glavni cilj kriznog plana za balkansku rutu je da ona ostane zatvorena

Godinu i pod dana od zatvaranja zapadnobalkanske rute ustanovljen je zajednički krizni plan koji bi trebalo da poboljša saradnju pogođenih zemalja, rekao je ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka.
Glavni cilj kriznog plana za balkansku rutu je da ona ostane zatvorena
Foto: Z. Strika
On je u izjavi austrijskom radiju "Oe1" rekao da najpre treba da se izradi analiza situacije na terenu. Iako je mirno duž balkanske rute namera je da se intenzivira i automatizuje saradnja uz uključenje vojske, kako bi se sprečili događaji kakvi su bili 2015. i 2016. kada je na stotine hiljade izbeglica preko Turske i Grčke dospelo u Austriju, Nemačku i Švedsku.
 
Tada je, kako navodi Sobotka, bio problem dospeti do nadležnih ustanova. Kriznim planom su utvrđeni jasni parametri koji opisuju krizu pošto je u prošlosti bilo različitih tumačenja. U okviru saradnje planirane su i redovne zajedničke vežbe. Glavni cilj je da balkanska ruta ostane i dalje zatvorena.
 
Ipak, ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil smatra da zapadnobalkanska ruta još nije u potpunosti zatvorena, i da je talas izbeglica preko nje samo postao manji, zbog čega je važno nastaviti obezbeđivanje granice.
 
Procenjuje se da i dalje preko balkanske rute ide oko 50 osoba, koji koriste "usluge" krijumčara. Iz Ministarstva ukazuju da je trenutno između 7.000 i 10.000 migranata u Srbiji, koji žele da nastave put ka centralnoj Evropi.
 
Neka od svedočenja izbeglica su da su tokom prelaska bugarske granice bili suočeni sa diskriminacijom od strane policajaca, koji su od njih tražili novac i mobilne telefone. Osim toga, ni policija na srpsko-hrvatskoj granici nije bila blagonaklona prema njima. Kada je reč o njihovom boravku u Srbiji, izbeglice su rekle da su sigurni unutar kampa u Obrenovcu, ali ukoliko izađu van granica tamo ih čekaju nasilnici koji od njih traže novac.
 
Zajednički Akcioni plan bi do kraja godine trebalo da bude potpisan. 
  • Balkanska Ruta?

    17.06.2017 17:21
    Bolje: Balkanski Cep
    sprski mediji ne izvestavaju da u Somboru vec treci dan stanovnici naselja Sikare - gde se nalazi prihvatiliste za migrante - manifestuju protiv prihvatilista i zahtevaju da se migranti (tacnije: muskarci koji putuju sami) izmeste negde drugde.
    stanovnicima su dosadila pijanstva, vrsenje nuzde u javnom prostoru i kradje pretezno Pakistanaca i Afganistanaca; napad na 17godisnju devojku od pre par dana je direktno podstakao stanovnike da svako vece u 19h izadju na ulice i demonstriraju.
    Balkanska Ruta je mozda zatvorena kada se radi o migrantskom talasu prema Hrvatskoj i Madjarskoj, ali Balkanski Cep je realnost koja ce tek da bude izazov....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet