Ništa od spomen ploče ustaši Juri Francetiću

Hrvatska policija oduzela je spomen ploču koja je trebalo da bude postavljena na rodnoj kući ustaše Jura Francetića u Otočcu u Hrvatskoj.
Kako javlja N1, postavljanja spomen ploče Francetiću najverovatnije neće biti ništa, iako je bilo planirano za danas. Nezvanično se saznaje da je policija table oduzela još u petak.
 
Suvlasnik kuće na kojoj je tabla trebalo da bude postavljena odustao je od toga jer je to protivzakonito, a on kaže da neželi da krši zakon. Dodao je da je odluka vlasti stigla u poslednjem momentu, pa će se ljudi ipak okupiti ispred kuće. Kaže da će tabla "biti s njima u mislima".
 
Inicijativu za postavljanje spomen ploče pokrenulo je desničarsko udruženje "Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti iz dijaspore". Lider Srba u Hrvatskoj, Milorad Pupovac, rekao je ranije da su takve table neprihvatljive.
 
U međuvremenu se iz Argentine javio Horhe Francetić, nećak Jure Francetića, koji kaže da porodica nije upoznata s postavljanjem ploče, a da oni ovog leta nameravaju da stave jednu ploču na grob njegovih roditelja, jer su partizani Francetićevo telo "bacili na nepoznato mesto".
 
Na otkrivanje ploče pozvan je ceo hrvatski državni vrh, uključujući i predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović, predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i premijera Andreja Plenkovića. Hrvatska vlada i lokalne vlasti protivili su se postavljanju spomen ploče Jure Francetića, uz ocenu da je to "veličanje ustaškog zločinačkog režima".
 
Jure Francetić bio je jedna od najozloglašenijih ustaških zapovednika. Tokom NHD bio je pukovnik i komandant Crne legije sa kojom je izvršio mnogobrojne masovne zločine nad srpskim i jevrejskim življem i pripadnicima NOP. Kasnije je postao komandat svih jedinica Ustaške vojnice u Bosni i Hercegovini.
 
Umro je pošto su ga besni seljaci, nakon hapšenja, izboli vilama. Partizani su ga prebacili u bolnici, ali nije preživao. U NDH je tada proglašena devetodnevna žalost.
  • Milan

    01.07.2017 19:41
    Inače, ujak Borisa Tadića, rođeni, najrođeniji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.