Bezbedno uklonjena bomba teške pola tone, 10.000 Poljaka može kući

Neobično velika bomba iz Drugog svetskog rata koja je u toku radova na putu pronađena na istoku Poljske, uspešno je uklonjena i stanovnici mogu da se vrate svojim kućama, saopštila je danas policija te zemlje.
Bezbedno uklonjena bomba teške pola tone, 10.000 Poljaka može kući
Foto: Pixabay
Oko 10.000 stanovnika istočnog poljskog grada Bjalistoka i susednog okruga Suprasl su autobusima prevezeni u škole gde su čekali dok bomba ne bude bezbedno uklonjena.
 
Nemačka bomba ST-500, teška 500 kilograma je pronađena u četvrtak tokom radova na putu u Bjalistoku, koji se nalazi na oko 190 kilometara severoistočno od prestonice Poljske, Varšave, a nakon evakuacije stanovnika, eksperti za deaktiviranje su je utovarili na specijalan kamion i deaktivirali je na vojnom poligonu.
 
U Poljskoj tokom građevinskih radova u gradovima ili poljoprivrednih radova na njivama i danas, 72 godine od kraja Drugog svetskog rata, Poljaci nailaze na zaostale bombe a zbog jedne rekordno velike, teške 1,5 tonu, otkrivene 2012. godne kasnila je i izgradnja druge linije varšavskog metroa.
 
Najbizarnija evakuacija odigrala se pre 10 godina kada su radnici koji renoviraju jedno krilo palate s početka 20. veka u kojoj je sedište poljske vlade našli u zidu pod krovom staru bombu, koja greškom nije pre nekoliko decenija eksplodirala.
 
Pri tome ta zgrada, bombardovana na početku okupacije Varšave 1939. godine 1948. je kompletno renovirana pre nego što se u nju uselila vlada, a 2007. bomba je otkrivena slučajno i to kada su u zgradi bili i ministri i tadašnji premijer Donald Tusk.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet