Pacijentima u Velikoj Britaniji davana zaražena krv, umrlo 2.400 ljudi

Velika Britanija sprovešće javnu istragu o zaraženoj krvi koja je 70-ih i 80-ih godina prošlog veka korišćena kod pacijenata u Državnoj zdravstvenoj službi (NHS), a procenjuje sa da je zbog toga umrlo oko 2.400 osoba, saopštila je britanska vlada.
Pacijentima u Velikoj Britaniji davana zaražena krv, umrlo 2.400 ljudi
Foto: Pixabay
Tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka krvni proizvodi koji se dostavljaju NHS bili su zaraženi virusima, poput hepatitisa C i HIV-a, zbog čega je hiljade ljudi dobilo hemofiliju ili druge bolesti.
 
Britanski ministar zdravlja Filip Đun kazao je da su mnogi dokumenti javno objavljeni, što je dalo "sveobuhvatnu sliku događaja i odluka donetih u to vreme".
 
"Ipak, shvatam da za one koji su pogođeni, ovi koraci ne idu dovoljno daleko da pruže odgovore koje žele da dobiju o tome šta se desilo. U svetlu ovih zabrinutosti i izveštaja o novim dokazima, važno je da razumemo obim onoga što se tvrdi i šira pitanja koja se javljaju", rekao je Đun u parlamentu.
 
Kako se navodi, porodice žrtava biće konsultovane o tome kakva istraga će biti preduzeta.
 
Prema izveštaju poslanika iz 2015. godine, Odeljenje za zdravstvo je procenilo da je više od 30.000 osoba moglo da bude zaraženo virusom hepatitisa C između 1970. i 1991. godine, kada je Britanija iz SAD uvezla krvne proizvode, ali da je svega 6.000 identifikovano. U periodu od 1978. do 1985. godine identifikovano je 1.500 osoba sa virusom HIV-a.
 
Do istrage je došlo nakon što su lideri svih vodećih političkih partija, osim vladajuće konzervativne, napisali zajedničko saopštenje premijerki Terezi Mej u kome su zahtevali istragu.
 
"Decenijama su osobe sa poremećajem krvarenja i njihove porodice tražile istinu. Umesto toga, Vlada im je kazala da nikakva greška nija napravljena i odbijala da objavi dokaze o nepažnji i prikrivanju. Konačno će imati priliku da dožive pravdu", rekla je izvršna direktorka Društva za hemofiliju Liz Kerol.
  • Milan

    12.07.2017 11:42
    Ko se nije zarazio?
    Jedino što je sigurno je da medju zaraženima nema Jehovinih Svedoka!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet