Pepeo preminulog kineskog disidenta i Nobelovca posut po moru

Članovi porodice kineskog disidenta Liu Sjaoboa posuli su po moru pepeo posle današnje kremacije tela tog dobitnika Nobelove nagrade za mir, a pogrebna ceremonija održana pod strogim nadzorom kineskih vlasti.
Pristalice disidenta koji je umro od raka od kojeg je oboleo u zatvoru, gde je bio do smrti, navode da su vlasti namerno pripredile takvu sahranu kako bi se "izbrisali tragovi najpoznatijeg političkog zatvorenika u Kini".
 
Liu je umro u četvrtak, 13. jula, u 61. godini. Izdržavao je kaznu od 11 godina zatvora na koju je osuđen zbog "podsticanja na podrivanje državne vlasti".
 
Nobelov komitet je 2010. godine Liu dodelio Nagradu za mir zbog "duge i nenasilne borbe za osnovna ljudska prava u Kini".
 
Svetski lideri su ove nedelje pozvali Kinu da oslobodi njegovu udovicu koja je u kućnom pritvoru i potpunoj izolaciji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet