Dva sajta za šverc droge i oružja zatvorena na dark vebu

Američka policija i evropska policijska agencija Europol su saopštile da su zatvorile dva "važna sajta" za šverc droge i oružja na posebnom, "nevidljivom" delu interneta "dark vebu".
Američki ministar pravde Džef Sešons izjavio je da su to sajtovi "Alphabey" i "Hansa", na kojima je bilo nekoliko desetina hiljada preprodavaca droge poput fentanila i da su imali oko 200.000 kupaca širom sveta.
 
"Taj slučaj je pokazao da niko ne može da se sakrije. Naći ćemo vas i raskrinkaćemo vašu mrežu i dovesti vas pred lice pravde", upozorio je Sešons u poruci takođe objavljenoj na "tamnom internetu" koji se koristi i za razne kriminalne radnje, a kojem je pristup moguć jedino posebnim programima.
 
Vest je objavljena tri nedelje pošto je "Alphabey" koji se smatra najunosnijim sajtom na crnom elektronskom tržištu, naglo prestao da radi. Zbog zatvaranja tog sajta, mnogi korisnici su se okrenuli drugom sličnom sajtu, "Hansi". Holandska policija se tajno infiltrirala i preuzela kontrolu nad "Hansom", i na taj način su identifikovani šverceri i kupci, a sajt je zatvoren.
 
U policijskoj akciji je 5. jula uhapšen Kanađanin Aleksandar Kejzis, koji je osnovao i vodio "Alphabey".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet