Preminuo bivši hrvatski premijer Hrvoje Šarinić

U Zagrebu je u petak nakon duge bolesti preminuo bivši hrvatski premijer Hrvoje Šarinić.
Šarinić je rođen 17. februara 1935. u Sušaku. Završio je Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet u Zagrebu. Po završetku studija odlazi u Francusku, gde radi na izgradnji nuklearnih elektrana.
 
U politiku je ušao krajem 1989. godine i jedan je od osnivača HDZ-a. Bio je blizak saradnik hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, a od avgusta 1992. do aprila 1993. obavljao je dužnost predsednika Vlade. 
 
Kako je kasnije priznao, deset puta se tajno sastao sa Slobodanom Miloševićem.
 
Nakon Tuđmanove smrti i izbora održanih 3. januara 2000. godine, na kojima je dotadašnja opozicija pobedila HDZ i preuzela vlast, izlazi iz HDZ-a i osniva Demokratski centar.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.