Sukobi u Jerusalimu zbog detektora za metal

Jevrejski naseljenici danas su ubili jednog Palestinca u istočnom Jerusalimu, rekli su palestinski izvori, dok su se hiljade muslimana molile na ulicama koje vode do džamija na Brdu hrama.
Izraelske snage su u tri područja kraj Starog grada suzavcem rasterivale grupe Palestinaca koji su bacali kamenice.
 
Muslimanski lideri pozvali su vernike da ne ulaze u džamiju ako Izrael ne ukloni detektore za metal postavljene posle nedavnog oružanog napada tri izraelska Arapina koji su ubili dva izraelska policajca. Izraelski bezbednosni kabinet je prošle noći odlučio da ne ukloni detektore za metal, jer policija tvrdi da će time sprečiti nove napade.
 
Danas je muslimanima mladjim od 50 godina zabranjeno da dodju u svetilište, a bili su postavljeni kontrolni punktovi da spreče proteste. Oko 3.000 policajaca je kraj Starog grada, dok su neki od vernika koji su dolazili iz drugih mesta u Izraelu i sa Zapadne obale presretnuti pre nego što su stigli do Jerusalima.
 
Spor oko detektora doveo je do napetosti izmedju Izraela i muslimanskog sveta, te su danas i hiljade Jordanaca u Amanu protestovale protiv Izraela.
 
Spor koji je u središtu izraelsko-palestinskog sukoba, tiče se mesta svetog i za Jevreje i za muslimane.
 
Jevreji ga zovu Brdo hrama jer su tamo nekada bili njihovi drevni hramovi i najsvetije je mesto judaizma. Ispod njega je Zid plača, najsvetije mesto na kome Jevreji mogu da se mole.
 
Sada su na Brdu hrama džamije Kupola na steni, sa koje se, po muslimanskom verovanju prorok Muhamed uzneo u nebo i Al-Aksa, treća po značaju posle Meke i Medine. Muslimani to sveto mesto zovu Haram al Šarif, Uzvišeno utočište i oni imaju pravo da se tamo mole. Sada optužuju Izrael da krši taj status.
 
To svetilište je i ranije bilo poprište sukoba muslimana i izraelskih bezbednosnih snaga, pa poznavaoci bliskoistočnih prilika upozoravaju da bi ovi neredi mogli da dovedu i do novog palestinskog ustanka intifade, protiv izraelske okupacije. Izrael je istočni Jerusalim gde je Brdo hrama okupirao u šestodnevom ratu 1967. godine. Taj deo Jerusalima je kasnije anektiran što medjunarodna zajednica nikada nije priznala.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.