Evropska komisija upozorila Poljsku zbog spornih zakona

Evropska komisija dala je rok Poljskoj da reši pitanje problematične reforme pravosuđa i odgovori Komisiji kako planira da to izvede na demokratski način.
Evropska komisija je danas još jednom izrazila zabrinutost zbog načina na koji Poljska sprovodi reformu pravosuđa po kojoj će sudije raditi po instrukcijama političara.
 
"Evropska komisija ne osporava potrebu da se reformiše pravosuđe, ali reforma mora da bude u skladu sa Ustavom i sa onim što proizilazi iz evropskih sporazuma", kazao je potpredsednik Evropska komisija Frans Timermans. Evropska komisija je naglasila da reforma mora da poštuje nezavisnost sudova i da nije moguće, kako je kazao Timermans, da sudije budu na telefonskoj vezi čekajući reč političara.
 
"Evropska komisija je pružala ruku Poljskoj i apelovala da zaustavi usvajanje tih zakona u parlamentu. Nismo uspeli do kraja, ali cenimo to što je predsednik Poljske Andžej Duda stavio veto na dva (od tri) zakona te reforme", kazao je  Timermans.
 
Potpredsednik Evropske komisije je upozorio da EU može da pokrene Član 7. Sporazuma EU po kojem članica u kojoj je narušena pravna država i demokratija može da bude kažnjena čak i oduzimanjem prava glasa u EU.
 
Poljska vladajuća partija Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog rešena je da sprovede reformu pravosuđa bez obzira na pritisak EU i desetina hiljada Poljaka na ulicama, ali sada mora da nađe drugi put, jer u parlamentu ne može da obezbedi tri petine glasova da bi nadglasala veto predsednika.
 
Predsednik Duda ušao je u ponedeljak neočekivano u otvoreni spor sa vladom i svojom strankom i njenim liderom Kačinjskim zato što je stavio veto na Zakon o Nacionalnom sudijskom veću i Zakon o Vrhovnom sudu jer je ocenio da je neustavno da ministar pravde Zbignjev Žobro dobije ovlašćenje da bira sudije, kao u vreme totalitarizma. Poljski predsednik je obećao da će pripremiti alterantivni predlog za ta dva odbijena zakona, dok je isto tako sporni Zakon o opštim sudovima potpisao, iako i on povećava nadležnosti ministra pravde da po svom nahodjenju smeni sve šefove opštih sudova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet