VIDEO: Troje mrtvih u nemirima u Virdžiniji, osude nacizma i mržnje

U nemirima zbog skupa ekstremnih desničara u američkoj državi Virdžinija, tri osobe su poginule, a više ih je ranjeno.
Jedna učesnica kontramitinga je stradala kada se automobil zaleteo u masu, a dva policajca su poginula kada se srušio njihov helikopter tokom nadgledanja skupa. Vozač automobila je uhapšen i optužen za ubistvo, nanošenje povreda i bekstvo.
 
Američki ministar pravde Džef Sešns osudio je "rasnu netoleranciju i mržnju" posle nasilja u Virdžiniji i naveo da nasilje u Šarlotsvilu "udara u srce američkog prava i pravde".
 
"Užasnut sam tim incidentom sa automobilom u kojem je jedna osoba poginula, a ima i mnogo povređenih", naveo je na Tviteru gradonačelnik Šarlotsvila Majk Sajner. 
 
 
Prema prvim informacijama, žrtve su učesnici kontramitinga koji su protestovali zbog skupa radikalne desnice.
 
Tragedija se dogodila u već napetoj atmoseferi, dva sata posle skupa ekstremne desnice koju je policija rasterala suzavcima. 
 
Lokalni mediji su pre skupa strahovali od nasilja pošto je u Virdžiniji zakonom dozvoljeno posedovanje i nošenje oružja na javnom mestu. 
 
Vlasti Virdžnije su pre skupa proglasile vanredno stanje kako bi prema zakonu mogli da rasporede dodatne snage bezbednosti.
 
Desničari, među kojima su bili predstavnici grupa bliskih staroj rasističkoj organizaciji Kju Kluks Klana (KKK) i neonacistima, okupili su se u znak protesta zbog uklanjanja spomenika generalu Robertu Liju u gradskom parku Šarlotsvila.
 
Robert Edvard Li (1807-1870) bio je general SAD, a kasnije komandant snaga Konfederacije u Američkom gradjanskom ratu (1861-1865). Li se smatra jednim od najznačajnijih vojnih zapovednika u istoriji SAD.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet