Luksuzni hoteli služili omlete od zatrovanih jaja

Jaja kontaminirana insekticidom fipronilom dospela su do četiri luksuzna hotela u Bratislavi koja su kajgane i omlete za svoje goste pripremali, umesto od svežih domaćih jaja, od smese uvezene iz Holandije preko Austrije u kojoj je bilo pet puta više pesticida od dozvoljenog limita.
"To je ugrožavanje zdravlja i način kako da se reše tako zagađenih jaja. Ukupno je u Slovačku uvezeno 670 pakovanja od po kilogram. Sprovodimo intenzivne kontrole, imamo indicije da ćemo u Slovačkoj naći još sličnih proizvoda", kazao je direktor Državne veterinarske i prehrambene uprave Jozef Bireš.
 
Slovački list Pravda piše danas da slovački zvaničnici nisu hteli da saopšte o kojim luksuznim hotelima je reč, a list upozorava da je skandal oko holandskih i belgijskih jaja zatvoranih insekticidom, izvezenih u 16 zemalja, ukazao i na drugi skandal - da luksuzni hoteli koji mame goste i na probrana jela, od svežih sirovina, zarad profita koriste jefitne uvezene neproverene smese.
 
"Pozivam sve uvoznike prehrambenih proizvoda da se ne igraju zdravljem naših građana i da dosledno proveravaju sastav i poreklo sirovina koje uvoze. Preporučujem da se orijentišu na proverene partnere, s provernim proizvodima, idealno iz Slovačke gde je ceo proizvodni proces pod našom kontrolom od farme do radnje", apelovala je juče i slovačka ministarka poljoprivrede Gabrijela Matečna.
 
Inspekcija je započela stroge kontrole po prodavnicama i kod uvoznika, ali je Bireš upozorio da s hotelima i ugostiteljskim objektima njegova inspekcija ne može da učini ništa, dakle ne može da spreči da i neki drugi gosti dobiju na tanjiru kontaminirane omlete, jer hoteli i restorani podležu kontroli Ureda javnog zdravlja Slovačke.
  • Veganka

    18.08.2017 14:17
    Instant karma...
    http://www.youtube.com/embed/lk49AaXbZnI?start=7

  • nezaposlen

    18.08.2017 12:55
    bez primanja
    Bas sam se zabrinuo...., "ne izbijam" iz luksuznih hotela. Obicno svako jutro naručujem "benedikt" jaja u "holandez" sosu sa cherry pomodorom, rukolom, dimljenim lososom i cedjenu narandzu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet