Barselona i dalje protiv zaštitnih stubića na ulicama

Gradonačelnica Barselone Ada Kolau rekla je da neće postavljati zaštitne stubiće na gradske ulice uprkos napadu kombijem na prolaznike na ulici Las Ramblas, jednoj od najpoznatijih i turistički najatraktivnijih u glavnom gradu Katalonije.

"Nemoguće je napuniti grad stubićima. To je upravo ono što žele teroristi, da živimo među stubićima", rekla je 43-godišnja Kolau nakon upisivanja u knjigu žalosti. "Želimo da budemo slobodan grad, a takve mere smanjuju našu slobodu", istakla je i dodala kako su se zaštitne mere povremeno postavljale tokom koncerata, proslava i drugih događaja.

Kolau je gradonačelnica od 2015. godine, a do tada je bila građanska aktivistkinja u grupi koja se borila protiv izbacivanja građana na ulicu zbog nemogućnosti otplate bankarskih kredita. Osnivačica je Platforme za ugrožene hipotekama.

U četvrtak nešto iza 17 časova kada su se stotine turista šetale centrom grada, jureći kombi pregazio je i ubio 13 prolaznika a više od stotinu povredio. Od tada traje rasprava zašto Barselona nije postavila stubiće i betonske ograde koje onemogućavaju vozilima ulazak na prostor predviđen za pešake.

Nakon gaženja pešaka kamionima u Berlinu i francuskom gradu Nici, špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova je krajem 2016. predložilo uvođenje fizičke zaštite na ulice kako bi se sprečili slični napadi. Barselona je tokom proslave Nove godine postavila ograde u jednoj od svojih ulica, aveniji Maria Kristina.

Nakon napada u Barseloni te u noći na šetalištu uz more u Kambrilsu, gradiću s 33.000 stanovnika udaljenom 100 kilometara od Barselone, nekoliko katalonskih gradića postavilo je zaštitne stubiće. U glavnom gradu Madridu postavljeni su u subotu veliki betonski blokovi oko centralnog trga Puerta del Sol.

Nakon napada na šetalištu uz more u francuskom gradu Nici, u julu 2016, tamo su postavljeni blokovi i stubići kako vozila s kolovoza ne bi mogla da uđu na šetalište. Na ulazima gde se šetalište spaja s kolovozom onde sada stoje vojna i policijska patrola.

Ulica Las Ramblas u Barseloni duga je 1,2 kilometra, a iz gradske uprave napominju da je postavljanje stubića ili ograda korisno samo kada se održavaju određeni događaji poput koncereta ili proslava. Prošle godine 20. decembra, nedugo nakon napada u Berlinu na Božićnom sajmu, iz Madrida je poslat predlog svim šefovima policije za postavljanje fizičkih barijera u svim delovima Španije.

Španska nacionalna policija napominje da je kombi uspeo da uđe na Las Ramblas i prođe oko 600 metara rušeći pešake pre nego što se zaustavio, a vozač pobegao. Katalonska regionalna policija nije uspela da zaustavi kombi. Na šetalištu uz more u Kambrilsu, nakon što se dogodio napad u Barseloni, bilo je parkirano policijsko vozilo.

Kada se tamo pojavilo veće vozilo Audi A3 u nameri da obori pešake, prvo je udarilo u policijsko vozilo, nakon čega se prevrnulo. Policija je upucala potencijalne napadače koji su izašli iz vozila i povredili šest prolaznika i jednog policajca.

  • Sloboda

    19.08.2017 21:41
    A gde je tu sloboda i za koga? Tu se više ne radi o principima i konceptima o slobodi, tu se radi o elementarnoj zaštiti života ljudi. Slobode generalno više nema u tom smislu (ako je ikad i bilo), ostala je samo ideja, koncept o slobodi, onoj idealnoj kakvu svi želimo, kakvu sanjamo. Šta je prioritet: realnost današnjice i životi ljudi, ili snovi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet