VIDEO: Uragan Marija ide ka Portoriku, upozorenje građanima da se evakuišu ili će umreti

Oko uragana "Marija" pete kategorije stigao je do Devičanskih ostrva, i ide ka Portoriku pošto se prethodno razornom snagom obrušio na malo karipsko ostrvo Dominiku, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane.
Predviđa se da će "Marija" ostati uragan izuzetno opasne kategorije četiri ili pet dok bude prelazio pored ili preko Devičanskih ostrva i Portorika, saopštio je Centar sa sedištem u Majamiju.
 
Istovremeno, uragan "Hose" oslabio je na tropsku oluju ali procenjuje se da on još uvek može da nanese štetu američkoj istočnoj obali.
 
Guverner Portorika Rikardo Roselo, gde su već počele obilne padavine, upozorio je da bi "Marija" mogla da pogodi ostrvo takvom snagom i razaranjem kakvo se nije videlo decenijama. "Izgubićemo veliki deo infrastrukture u Portoriku", rekao je Roselo i dodao da se očekuje i nestanak struje i prekid komunikacija.
 
Vlasti su upozorile građane u kućama drvene ili slabe konstrukcije da pronađu sigurnije utočište. "Morate da se evakuišete. U protivnom ćete umreti. Ne znam kako to da kažem jasnije", rekao je komesar za javnu bezbednost na ostrvu Hektor Peskera.
 
Tokom jučerašnjeg dana potvrđeno je da je jedna osoba stradala od posledica urgana "Marija" na francuskom ostrvu Gvadelup. Kako su precizirali iz lokalne uprave, osoba je stradala kada je na nju palo drvo. Prijavljen je i nestanak dve osobe nakon što je njihov brod potonuo kod najistočnijeg ostrva na arhipelagu francuske teritorije La Dezirad, koje je pod upravom Gvadelupa. 
 
Uragan nazvan "Marija", druga snažna oluja koja je pogodila Karibe ovog meseca, pogodio je južne obale ostrva Gvadelup, nastavljajući dalje putanjom ka severozapadu, u pravcu Američkih devičanskih ostrca i Portorika.
 
Američki predsednik Donald Tramp proglasio je vanredno stanje u Portoriku i na američkim Devičanskim ostrvima i ovlastio Sekretarijat za unutrašnju bezbednost i Federalnu agenciju za vanredne situacije da koordinišu svu pomoć.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet