Tramp osudio ispaljivanje rakete koje se nije ni dogodilo

Predsednik SAD i izraelski premijer osudili lansiranje iranske balističke rakete tokom poteklog vikenda koje se nije ni dogodilo, tako bar tvrdi Foks njuz.
Ta američka televizijska mreža navodi da su zvaničnici SAD rekli da je tvit koji je Tramp objavio u subotu rezultat video snimka, objavljenog na iranskoj TV, neuspelog testiranja rakete od pre osam meseci. Iranski izveštaj su greškom prenosili razni mediji, a posledica je bila osuda na Trampovom ličnom Tviter nalogu.
 
Izraelski bezbednosni izvori potvrdili su za list Harec da se testiranje rakete koje je prikazano dogodilo ranije ove godine. 
 
Čini se da je trenutak iranske objave imao za cilj da bude deo iranskog psihološkog rata protiv Trampove administracije zbog njegovih pretnji da će poništiti nuklearni sporazum velikih sila s Iranom. 
 
"Iran je upravo radi testiranja ispalio balističku raketu koja može da dosegne Izrael. Oni takođe rade sa Severnom Korejom. Nemamo mnogo od sporazuma", napisao je Tramp. 
 
Njegov tvit su retvitovali savetnici izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, članovi Kongresa SAD iz Republikanske stranke i Republikanske jevrejske koalicije. 
 
U odgovoru na te izveštaje o ispaljivanju rakete izraelski ministar odbrane je u subotu uveče izjavio da to "nije samo provokacija protiv SAD i njenih saveznika, uključujući Izrael i pokušaj da se testiraju, to je takođe još više dokaza želje Irana da se pretvori u svetsku silu i preti ne samo nacijama na Bliskom istoku već takođe zemljama slobodnog sveta". 
 
U ponedeljak je Foks njuz mreža povezana mahom s američkom desnicom objavila izveštaj da raketa nije lansirana. 
 
"Video koji su objavili Iranci je star više od sedam meseci, datira iz vremena neuspelog lansiranja krajem januara koje je dovelo do toga da raketa eksplodira ubrzo nakon uzletanja", naveo je Foks, citirajući američke zvaničnike kao izvore. 
 
"Ispada da Iran nije nikada ispalio balističku raketu", naveli su ti izvori za mrežu koju Tramp navodno prati svakodnevno. 
 
Izraelski mediji su subotu uveče preneli da je Iran uspešno testirao balističku raketu dometa 2.000 kilometara koju je predstavio na vojnoj paradi u petak. Ispaljivanje rakete "Koramšar" za koju je Iran rekao da može da nosi nekoliko bojevih glava izazvalo je zabrinutost i u Vašingtonu, kako je navedeno.
  • da

    27.09.2017 06:49
    da
    vidis da je njuska ovog mucenika zlobna i svadjalacka..ovaj bi zavadio dve slike na zidu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.