Prve podele u Kataloniji

Među separatističkim liderima Katalonije pojavile su se prve podele u vezi sa njihovim planovima da jednostrano proglase nazavisnost nakon referenduma.
Dok katalonski predsednik Karles Pućdemon preti da je pitanje dana kada će proglasiti nezavisnost, ministar za teritoriju i održivost, zadužen za privredu u Kataloniji, Santi Vila, predlaže "prekid vatre" sa centralnom vladom u Madridu. Vila je u članku objavljenom u katalonskom listu "Ara" poručio pristalicama otcepljenja da razmisle o "korisnosti i posledicama" odluke o proglašenju nezavisnosti.
 
Pućdemon je do utorka odložio pojavljivanje pred katalonskim parlamentom, a neki lideri tog španskog regiona su pozvali da se tada proglasi nezavisnost. Vlada Katalonije tek bi trebalo da ratifikuje rezultate referenduma održanog 1. oktobra, što bi otvorilo dvodnevni period u kojem parlament može da proglasi nezavisnost.
 
Dok Vila insistira na opreznosti, Pućdemon je pod jakim pritiskom ultra levičarske partije CUP, koja je potrebna za donošenje zakona, da deluje brzo. Njegov prethodnik, Artur Mas, rekao je za "Fajnenšel tajms" da bi Pućdemon trebalo da se fokusira na to kako da nezavisnost učini efektivnom, ne samo da je proglasi.
 
Analitičari kažu da vlada Katalonije rizikuje da izgubi simpatije međunarodne zajednice i Madridu pruži izgovor za oštar odgovor u slučaju da proglasi nezavisnost na osnovu neustavnog referenduma. Isto tako, međutim, ako se bude previše čekalo sa proglašenjem, moguće je da će pokreti koji se zalažu za nezavisnost izgubiti elan. Jaz se ne širi samo među političarima, već i među pristalicama i protivnicima nezavisnosti, koji nisu sigurni koju strategiju da prate.
 
"Imam unutrašnji sukob. Ne želim jednostrano proglašenje nezavisnosti, koje će trajati pet minuta", rekla je profesorka antropologije u Barseloni Olga Jubani.
 
Premijer Španije Marijano Rahoj, koji je pod pritiskom da zauzme čvršći stav prema separatistima, insistira da Pudždemon ne proglašava nezavisnost, kako ne bi bilo "većih problema". To je viđeno kao pretnja da će prvi put u istoriji biti iskorišćen član španskog Ustava koji dozvoljava centralnoj vladi da suspenduje regionalnu vladu i preuzme njena ovlašćenja.
 
Žoan Botelja, profesor političkih nauka na Autonomnom univerzitetu Barselone, kaže da je u katalonskom društvu prisutan osećaj "istinskog alarma, ne samo nelagodnosti". "Ostalo je još nekoliko sati da se izbegne čeoni sudar... ti sati su kritični", rekao je Botelja.
 
"Ovo su ključni sati, ne možemo očekivati da se iznenada pojavi neki posrednik, niti da obe vlade prihvate poziv na dijalog. Iako je situacija i dalje zabrinjavajuća, sada vidim da ima još malo vremena", rekao je Šavijer Arbos, profesor ustavnog prava na Univerzitetu Barselona.
  • Deks

    07.10.2017 13:08
    Sa simpatijom gledam na Katalonce i njihovu želju za priznavanjem prava na nezavisnost ali smatram da treba da teže demokratskom rešenju problema odnosno referendum i eventualna nezavisnost treba da stignu na dnevni red kada se na nivou cele zemlje svi akteri slože kao u slučaju referenduma u Kvebeku ili Škotskoj. Što se tiče Carlesa Puigdemonta kada se na Google Translate izabere katalonski i upiše njegovo ime ono se izgovara kao Karles Puigdemon!
  • Parajlija

    07.10.2017 12:23
    Onima koji su protiv, proveriti racun u banci i eto zasto su protiv proglasenja! Isto kao i kod nas, sve sto ne mozes da uradis s parama, uradis s puno para.
  • Istorija

    07.10.2017 11:39
    Moglo se i očekivati. Borba za položaj i za "glavnog" na prestolu.
    Istorija se definitivno ponavlja i ponavlja i ponavlja i...........

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.