Uragan "Ofelija" sve bliži Evropi, Irska u "crvenom"

Uragan "Ofelija" približava se evropskom tlu, zbog čega je Irska zatvorila sve škole.
Kako su saopštile vlasti Irske, osim škola zatvoriće se i koledži i druge obrazovne institucije. Odluka je doneta u dogovoru sa službom za vanredne situacije i konsultacija sa meteorološkom službom koja prognozira dolazak "oluje bez presedana".
 
Irska meteorološka služba je izdala "crveno upozorenje" i ukazala na "potencijalni rizik po živote" pri očekivanom udaru oluje. 
 
Veruje se da će "Ofelija" oslabiti, ali će ipak biti praćena snažnim udarima vetra i do 130 kilometara na sat i obilnim padavinama, što bi moglo da izazove poplave. 
 
U Škotskoj, Velsu i delovima Engleske izdato je "žuto upozorenje". 
 
Meteorolozi ističu da je "Ofelija" najsnažniji uragan ikada zabeležen na istoku Atlantika i prvi od 1939. godine koji je "doputovao" toliko daleko na sever. 
 
Dolazak nevremena očekuje se tačno na 30. godišnjicu "Velike oluje" iz 1987, tokom koje je u Britaniji stradalo skoro 20 ljudi i oboreno 15 miliona stabala. 
 
Snaga "Ofelije", koja se trenutno preko Atlantika kreće prema severoistoku, u nedelju je bila u kategoriji 2, sa vetrovima brzine 169 km na sat.  Očekuje se da njena snaga oslabi na nivo oluje kada bude stigla do kopna, ali britanski meteorolozi upozoravaju da bi i dalje mogli da ga prate vetrovi "uraganske snage".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.