Uhapšen rođak i advokat Netanjahua zbog istrage o kupovini podmornica

Izraelska policija pritvorila je jutros dva bliska saradnika premijera Benjamina Netanjahua radi ispitivanja u sklopu istrage o sumnji za korupciju u kupovini nemačkih podmornica.
Iako nije obelodanjen identitet dvojice pritvorenih, u mnogim izveštajima je navedeno da je jedan od njih David Šimron, Netanjahuov rođak i lični advokat, a za drugog je rečeno da je takođe advokat i blizak premijeru.
 
Šimron je već ispitivan u vezi s tom istragom u antikorupcijskoj policijskoj jedinici Lahav 433.
 
On je bio advokat Mikija Ganora, lokalnog predstavnika nemačkog konglomerata TisenKrup koji je u julu postao državni svedok i smatra se ključnim osumnjičenim u takozvanom Slučaju 3000.
 
Afera podmornica usredsredjena je na dve transkacije izmedju Izraela i pomenute kompanije za kupovinu tri podmrnice i četiri raketna broda po ceni od dve milijarde evra. 
 
Sud je naredio embargo na svedočenje Ganora koji je uhapšen u prvoj rundi hapšenja zajedno sa advokatom Šimronom i Avrijelom Ben-Josefom, bivšim zamenikom predsedavajućeg Nacionalnog bezbednosnog saveta.
 
U septembru je hapšenje nastavljeno, a među uhapšenima je bio i bivši šef Netanjahuovog kabineta koji je uhapšen zbog sumnje za mito.
 
Nemačka vlada je u oktobru odobrila memorandum o razumevanju o prodaji tri podmornice, iako je ta zemlja navodno zadržala pravo da obustavi sporazum, pa i da ga poništi, ako istraga koja je u toku pokaže da su visoki zvaničnici postupali nezakonito.
 
Netanjahu nije osumnjčen u tom slučaju, ali je izraelski TV Kanal dva javio da će on svedočiti kasnije danas kada se vrati iz Londona gde je bio na obeležavanju stogodišnjice Balfurove deklaracije.
 
U izveštaju se navodi da će Netanjahua policija ispitivati i kao osumnjičenog u dva druga slučaja Slučaja 1000 i 2000, odnosno zbog sumnji da je primao nelegalne poklone od pristalica milijardera, uključujući strance i da se dogovorao s izdavačem tiražnog izraleskog lista da o njemu izveštava povoljnije u zamenu za ograničenje uticaja jednog drugog izraelskog dnevnika. 
 
Netanjahu je porekao da je bilo šta loše učinio.  
 
Ako bude isptivan, biće to peti put otkako su optužbe izbile na videlo u decembru prošle godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet