Evropska unija u budžetu ukinula fondove namenjene Turskoj

Iz budžeta EU za narednu godinu ukinuti su fondovi namenjeni za Tursku i izražena je sumnja u posvećenost Ankare demokratiji i ljudskim pravima.
Evropska unija u budžetu ukinula fondove namenjene Turskoj
Foto: Pixabay
Nemački kancelar Angela Merkel bila je među vodećim glasovima za smanjenje fondova za Tursku nakon masovnih hapšenja izvršenih u toj zemlji nakon prošlogodišnjeg neuspelog vojnog udara.
 
Poslanici Evropskog parlamenta i predstavnici članica evropskog bloka saglasili su se da će smanjiti "pretpristupne fondove" za 105 miliona evra i da će zamrznuti prethodo najavljenih 70 miliona evra.
 
U saopštenju poslanici Evropskog parlamenta navode da su "primetili pogoršanje situacije u Turskoj u oblasti demokratije, vladavine zakona i ljudskih prava".
 
U Turskoj je od neuspelog vojnog udara u julu prošle godine sa posla otpušteno više od 140.000 ljudi, uhapšeno je 50.000, uključujići političare iz redova opozicije, akademike, novinare, aktiviste i državljane EU.
 
"Poslali smo jasnu poruku da novac koji daje EU ne može biti odobren bez određenih uslova", rekao je rumunski poslanik u Evropskom parlamentu Zigfrid Muresan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.